Talijanski sportski autoriteti od Vlade traže promjenu zakona o gradnji stadiona

Subota, 19. prosinca 2020. 13:35 Napisao/la  SC
Ovako bi trebao izgledati budući stadion Rome
Ovako bi trebao izgledati budući stadion Rome

Giovanni Malago, predsjednik Talijanskog olimpijskog odbora, Gabriele Gravina, predsjednik nogometnog saveza i Paolo Dal Pino, predsjednik udruženja seriealigaša, poslali su poduže zajedničko pismo  talijanskoj Vladi od koje traže da pojednostavi zakone što se tiču obnove postojećih ili izgradnje novih nogometnih stadiona.

O ovoj temi u Italiji se raspravlja već desetljećima, većina stadiona izgrađena je ili obnovljena za potrebe Svjetskog prvenstva 1990. godine.

Pojednostavljeni zakoni obećavni su mjesecima, ali još uvijek nije započela njihova provedba, a investitori poput vlasnika Rome Friedkinsa ili Fiorentine Commisa osjećaju sve veću frustraciju jer ništa po tom pitanju ne mogu poduzeti.

- Moramo osuditi zastrašujće stanje sportske infrastrukture u Italiji, koja se ni po čemu ne može mjeriti s onim u Europi. Italija zaostaje za Engleskom, Njemačkom, Španjolskom po prosječnom prihodu ostvarenom na utakmici, po broju gledatelja, modernosti stadiona i po broju novih stadiona izgrađenih u posljednjih 20 godina. Nogometni domovi sve manje postaju domovi našim navijačima, potrebna im je temeljita obnova koja se više ne može odgađati, stoji u pismu adresiranom na talijansku Vladu, u kojem potpisnici podsjećaju da je birokracija najveća prepreka na putu do ulaganja i inovacija.

- Prosječno vrijeme potrebno za dobivanje odobrenja za izgradnju novog stadiona u Italiji kreće se između osam i deset godina, što je znatno više od europskog prosjeka (dvije do tri godine). Nova generacija stadiona donijela bi trenutne prednosti u pogledu otvaranja novih radnih mjesta, revitalizacije urbanih područja, novih izvora prihoda, dodatnih fiskalnih plaćanja državi, povećanja sigurnosti i smanjenja nasilnih izvješća, tvrde potpisnici.

Pismo je sadržavalo izvješće Deloittea, koje pokazuje da bi novi stadioni mogli donijeti 4,5 milijardi eura novih ulaganja, što bi u razdoblju od deset godina moglo donijeti 25,5 milijardi eura novog prihoda za razne talijanske gospodarske sektore.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.