Talijanski sportski autoriteti od Vlade traže promjenu zakona o gradnji stadiona

Subota, 19. prosinca 2020. 13:35 Napisao/la  SC
Ovako bi trebao izgledati budući stadion Rome
Ovako bi trebao izgledati budući stadion Rome

Giovanni Malago, predsjednik Talijanskog olimpijskog odbora, Gabriele Gravina, predsjednik nogometnog saveza i Paolo Dal Pino, predsjednik udruženja seriealigaša, poslali su poduže zajedničko pismo  talijanskoj Vladi od koje traže da pojednostavi zakone što se tiču obnove postojećih ili izgradnje novih nogometnih stadiona.

O ovoj temi u Italiji se raspravlja već desetljećima, većina stadiona izgrađena je ili obnovljena za potrebe Svjetskog prvenstva 1990. godine.

Pojednostavljeni zakoni obećavni su mjesecima, ali još uvijek nije započela njihova provedba, a investitori poput vlasnika Rome Friedkinsa ili Fiorentine Commisa osjećaju sve veću frustraciju jer ništa po tom pitanju ne mogu poduzeti.

- Moramo osuditi zastrašujće stanje sportske infrastrukture u Italiji, koja se ni po čemu ne može mjeriti s onim u Europi. Italija zaostaje za Engleskom, Njemačkom, Španjolskom po prosječnom prihodu ostvarenom na utakmici, po broju gledatelja, modernosti stadiona i po broju novih stadiona izgrađenih u posljednjih 20 godina. Nogometni domovi sve manje postaju domovi našim navijačima, potrebna im je temeljita obnova koja se više ne može odgađati, stoji u pismu adresiranom na talijansku Vladu, u kojem potpisnici podsjećaju da je birokracija najveća prepreka na putu do ulaganja i inovacija.

- Prosječno vrijeme potrebno za dobivanje odobrenja za izgradnju novog stadiona u Italiji kreće se između osam i deset godina, što je znatno više od europskog prosjeka (dvije do tri godine). Nova generacija stadiona donijela bi trenutne prednosti u pogledu otvaranja novih radnih mjesta, revitalizacije urbanih područja, novih izvora prihoda, dodatnih fiskalnih plaćanja državi, povećanja sigurnosti i smanjenja nasilnih izvješća, tvrde potpisnici.

Pismo je sadržavalo izvješće Deloittea, koje pokazuje da bi novi stadioni mogli donijeti 4,5 milijardi eura novih ulaganja, što bi u razdoblju od deset godina moglo donijeti 25,5 milijardi eura novog prihoda za razne talijanske gospodarske sektore.

Tablice omogućuje Sofascore