Premierliga potrošila vlastitu supstancu, samo trojica engleskih trenera rade u ligama petice

Četvrtak, 31. ožujka 2016. 17:58 Napisao/la  SC

Da Engleska više nije kolijevka nogometa ukazuje podatak da će 332 nogometaša morati otići iz Premierlige ako Engleska ovog ljeta izađe iz Europske unije


Goal.com je iznio zanimljive podatke o stanju engleskog nogometa. Nakon što je Gary Neville dobio otkaz u Valenciji, u ligama petice rade samo trojica engleskih trenera.

Sva trojica rade u Premierligi, Alan Pardew (Crystal Palace) i Sam Allardyce (Sunderland) bore se za ostanak, Eddie Howe vodi Bournemouth. Usporedbe radi, hrvatski nogomet ima dvojicu trenera u ligama petice, Slavena Blića (West Ham) i Niku Kovača (Eintracht), iako se Premierliga i HNL ne mogu ni po čemu uspoređivati.

Premierliga se ne može se uspoređivati ni s najboljim ligama, Italija i Španjolska imaju po 20 stručnjaka na klupama u ligama petice. Talijanski, španjolski i njemački treneri imaju 16 osvojenih Liga prvaka od 1992., samo talijanski treneri osvojili su 26 velikih trofeja u tom razdoblju. Engleski treneri nisu osvojili ni jedan...

Da trend nije ranijeg datuma ukazuje podatak da su nakon Drugog svjetskog rata samo trojica engleskih trenera osvojili neku od liga petice: Bill Berry (Lille, 1946.), Jesse Carver (Juventus, 1950.) i Terry Venables (Barcelona, 1985.).

Posebno je zanimljivo da ni jedan engleski stručnjak nije osvojio Premierligu, zadnji koji je završio drugi bio je Kevin Keegan s Newcastleom prije 20 godina.

Razlog stagnacije je očigledan, bogata i liberalna Premierliga polako je potrošila vlastitu nogometnu supstancu. Nisu problem samo treneri:

Da Engleska više nije kolijevka nogometa ukazuje podatak da će 332 nogometaša morati otići iz Premierlige ako Engleska ovog ljeta izađe iz Europske unije.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.