Premierliga potrošila vlastitu supstancu, samo trojica engleskih trenera rade u ligama petice

Četvrtak, 31. ožujka 2016. 17:58 Napisao/la  SC

Da Engleska više nije kolijevka nogometa ukazuje podatak da će 332 nogometaša morati otići iz Premierlige ako Engleska ovog ljeta izađe iz Europske unije


Goal.com je iznio zanimljive podatke o stanju engleskog nogometa. Nakon što je Gary Neville dobio otkaz u Valenciji, u ligama petice rade samo trojica engleskih trenera.

Sva trojica rade u Premierligi, Alan Pardew (Crystal Palace) i Sam Allardyce (Sunderland) bore se za ostanak, Eddie Howe vodi Bournemouth. Usporedbe radi, hrvatski nogomet ima dvojicu trenera u ligama petice, Slavena Blića (West Ham) i Niku Kovača (Eintracht), iako se Premierliga i HNL ne mogu ni po čemu uspoređivati.

Premierliga se ne može se uspoređivati ni s najboljim ligama, Italija i Španjolska imaju po 20 stručnjaka na klupama u ligama petice. Talijanski, španjolski i njemački treneri imaju 16 osvojenih Liga prvaka od 1992., samo talijanski treneri osvojili su 26 velikih trofeja u tom razdoblju. Engleski treneri nisu osvojili ni jedan...

Da trend nije ranijeg datuma ukazuje podatak da su nakon Drugog svjetskog rata samo trojica engleskih trenera osvojili neku od liga petice: Bill Berry (Lille, 1946.), Jesse Carver (Juventus, 1950.) i Terry Venables (Barcelona, 1985.).

Posebno je zanimljivo da ni jedan engleski stručnjak nije osvojio Premierligu, zadnji koji je završio drugi bio je Kevin Keegan s Newcastleom prije 20 godina.

Razlog stagnacije je očigledan, bogata i liberalna Premierliga polako je potrošila vlastitu nogometnu supstancu. Nisu problem samo treneri:

Da Engleska više nije kolijevka nogometa ukazuje podatak da će 332 nogometaša morati otići iz Premierlige ako Engleska ovog ljeta izađe iz Europske unije.

Tablice omogućuje Sofascore