FA kup: Wigan ispisao povijest, za tri minute deklasirao Everton i izborio prvi polufinale FA Cupa

Subota, 09. ožujka 2013. 16:59 Napisao/la  SC

Četvrtfinale: Everton - Wigan 0:3 (Figueroa 30',  McManaman 31', Gomez 33')

 

Četvrtfinale Engleskog FA Cupa

EVERTON - WIGAN 0:3

Stadion "Goodison Park" Gledatelja: 35.068

Sudac Kevin Friend

Strijelci: 0:1 Figueroa (30'), 0:2 McManaman (31'), 0:3 Gomez (33')

Žuti kartoni: Osman, Neville, Fellaini, Gibson (Everton), Maloney (Wigan)

EVERTON: Mucha, Baines, Heitinga, Distin, Neville (46' Anichebe), Coleman, Osman, Pienaar, Fellaini (67' Gibson), Jelavić, Mirallas (79' Barkley)

WIGAN: Robles, Alcaraz, Boyce, Figueroa, McCarthy, Maloney, Gomez, Beausejour, Scharner, Kone, McManaman (40' Miyaichi (73' McArthur)).

Nogometaši Wigan Athletica prvi put u povijesti izborili su polufinale FA kupa, najstarijeg nogometnog natjecanja na svijetu. U prvom četvrtfinalnom susretu sedamnaesti sastav Premier lige koji se bori za ostanak, iznenađujuće je uvjerljivo stigla do slavlja na gostovanju kod Evertona. Bilo je 0:3, a sve je bilo riješeno u samo tri minute, od 30. do 33.

Everton je bolje otvorio utakmicu i prijetio preko Distina, čiji je udarac glavom prošao tik uz vratnicu, te Nikice Jelavića, koji je veliku priliku za vodstvo domaćina propustio u 20. minuti nakon asistencije Fellainija, no vratar gostiju Robles bio je vrlo siguran. Unatoč prilikama domaćih, gosti su sve vrijeme izgledali motiviraniji i željniji igre, a oko isteka pola sata igre to im se počelo isplaćivati. U 29. minuti Evertonov vratar Mucha bio je na mukama nakon što je McCarthy sjajno potegao nakon slobodnog udarca, a već u idućoj minuti nije mu bilo spasa. Gosti su izveli udarac iz kuta, a Figueroa je glavom zabio za 0:1.

Izabranici Davida Moyesa nisu se snašli nakon primljenog pogotka, Neville je napravio pogrešku u zadnjoj liniji i dao šansu McManamanu da ekspresno udvostruči vodstvo Wigana - 0:2.

Ako je to bio šok za posjetitelje Goodison Parka, onda su dvije minute potom mogli pasti u potpunu nevjericu. Minute potpune konfuzije plavih iskoristio je Gómez koji na dodavanje Konéa vanjskom stranom kopačke s ruba kaznenog prostora pogađa za nevjerojatnih 0:3 u svega četiri minute.

Iako je do kraja utakmice, posebice u drugom dijelu, Everton bio konkretniji i opasniji prema naprijed, do pogotka nije mogao doći. Jelavić je na terenu proveo svih 90 minuta koje će htjeti što prije zaboraviti jer je i dalje bez pogotka u 2013 godini. S druge strane, Wigan je izborio polufinale FA kupa na Wembleyju, njegov prvi susret na tom stadionu nakon 13 godina.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.