FA kup: Wigan ispisao povijest, za tri minute deklasirao Everton i izborio prvi polufinale FA Cupa

Subota, 09. ožujka 2013. 16:59 Napisao/la  SC

Četvrtfinale: Everton - Wigan 0:3 (Figueroa 30',  McManaman 31', Gomez 33')

 

Četvrtfinale Engleskog FA Cupa

EVERTON - WIGAN 0:3

Stadion "Goodison Park" Gledatelja: 35.068

Sudac Kevin Friend

Strijelci: 0:1 Figueroa (30'), 0:2 McManaman (31'), 0:3 Gomez (33')

Žuti kartoni: Osman, Neville, Fellaini, Gibson (Everton), Maloney (Wigan)

EVERTON: Mucha, Baines, Heitinga, Distin, Neville (46' Anichebe), Coleman, Osman, Pienaar, Fellaini (67' Gibson), Jelavić, Mirallas (79' Barkley)

WIGAN: Robles, Alcaraz, Boyce, Figueroa, McCarthy, Maloney, Gomez, Beausejour, Scharner, Kone, McManaman (40' Miyaichi (73' McArthur)).

Nogometaši Wigan Athletica prvi put u povijesti izborili su polufinale FA kupa, najstarijeg nogometnog natjecanja na svijetu. U prvom četvrtfinalnom susretu sedamnaesti sastav Premier lige koji se bori za ostanak, iznenađujuće je uvjerljivo stigla do slavlja na gostovanju kod Evertona. Bilo je 0:3, a sve je bilo riješeno u samo tri minute, od 30. do 33.

Everton je bolje otvorio utakmicu i prijetio preko Distina, čiji je udarac glavom prošao tik uz vratnicu, te Nikice Jelavića, koji je veliku priliku za vodstvo domaćina propustio u 20. minuti nakon asistencije Fellainija, no vratar gostiju Robles bio je vrlo siguran. Unatoč prilikama domaćih, gosti su sve vrijeme izgledali motiviraniji i željniji igre, a oko isteka pola sata igre to im se počelo isplaćivati. U 29. minuti Evertonov vratar Mucha bio je na mukama nakon što je McCarthy sjajno potegao nakon slobodnog udarca, a već u idućoj minuti nije mu bilo spasa. Gosti su izveli udarac iz kuta, a Figueroa je glavom zabio za 0:1.

Izabranici Davida Moyesa nisu se snašli nakon primljenog pogotka, Neville je napravio pogrešku u zadnjoj liniji i dao šansu McManamanu da ekspresno udvostruči vodstvo Wigana - 0:2.

Ako je to bio šok za posjetitelje Goodison Parka, onda su dvije minute potom mogli pasti u potpunu nevjericu. Minute potpune konfuzije plavih iskoristio je Gómez koji na dodavanje Konéa vanjskom stranom kopačke s ruba kaznenog prostora pogađa za nevjerojatnih 0:3 u svega četiri minute.

Iako je do kraja utakmice, posebice u drugom dijelu, Everton bio konkretniji i opasniji prema naprijed, do pogotka nije mogao doći. Jelavić je na terenu proveo svih 90 minuta koje će htjeti što prije zaboraviti jer je i dalje bez pogotka u 2013 godini. S druge strane, Wigan je izborio polufinale FA kupa na Wembleyju, njegov prvi susret na tom stadionu nakon 13 godina.

Tablice omogućuje Sofascore