Udruga LGBTIQ+ osoba zatražila sastanak s Torinom zbog Josipa Brekala

Subota, 04. rujna 2021. 15:28 Napisao/la  SC

Brekalo izazvao kontroverze u Wolfsburgu 2018. godine, kada je simbolično odbio podržati homoseksualna prava

Udruga LGBTIQ+ osoba zatražila sastanak s Torinom zbog Josipa Brekala

Talijanska udruga LGBTIQ+ osoba zatražila je sastanak s Torinom nakon što je Josip Brekalo potpisao ugovor.

- Želimo ponovno pokrenuti projekt "Italija protiv homofobije“ u listopadu, a Brekalov dolazak u Serie A najbolja je prilika za nastavak promicanja raznolikosti u nogometu, gdje ta tema ostaje tabu unatoč tome što smo napravili mnogo koraka naprijed. Ostali sportovi u Italiji su u tom smislu malo napredniji, spremni smo za sastanak s Brekalom, trenerom i direktorima Torina. Ne mislim da je Brekalo homofobičan, niti da ima namjeru podržavati ekstremističke stavove. Jednostavno, njegov katolički odgoj nije se temeljio na poznavanju ili uvažavanju različitosti. Određene se pozicije sukobljavaju s današnjom stvarnošću, počevši od sporta kao pokretača pitanja građanskih prava, kazao je Marco Arlati, tajnik udruge za prava LGBTQ+ osoba.

Brekalo je izazvao kontroverze u Wolfsburgu 2018. godine, kada je momčad simbolično odlučila podržati homoseksualna prava, hrvatski reprezentativac objasnio je zašto neće podržati kampanju:

- Moram reći kako ne mogu u potpunosti stajati iza ove akcije. Moj kršćanski odgoj suprotan je tome. Ja sam strogo vjerski odgojen. Ako netko ima takva uvjerenja OK, ali to je isključivo njegova osobna stvar. Simbol koji izražava stav drugih i drugačijih ja ne želim nositi, kazao je Brekalo nakon što je tijekom utakmice Wolfsburg - Schalke odbio nositi vrpcu u duginim bojama u znak solidarnosti s gay populacijom.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.