Atalanti više ne treba trener, Gasperini promijeno tradiciju

Četvrtak, 25. lipnja 2020. 09:36 Napisao/la  SC

Imam osjećaj da ovoj momčadi više ne treba trener! Oni točno znaju što učiniti, potrebna je jedna gesta ili riječ da bi se pokrenuli, kaže trener Atalante

Gian Piero Gasperini
Gian Piero Gasperini

Atalanta je ponovo oduševila istinske ljubitelje nogometa, momčad Giana Piera Gasperinija u derbiju 27. kola potpuno je nadigrala Lazio nakon što je u 11. minuti gubila 0:2.

Način na koji je Atalanta pobijedila kandidata za naslov prvaka posebna je priča, teško je u modernom nogometu pronaći momčad sličnih perfomanci.

Relativno neafirmirani igrači mentalno, taktički i trkački reagirali su vrhunski u svakom trenutku zahtjevne utakmice  iako je kažnjeni Gasperini sjedio na tribinama:

- Na tribinama nije zabavno, jer ne možete intervenirati ni u sitnim detaljima. Neizmjerno sam zadovoljavan, jer imam osjećaj da ovoj momčadi više ne treba trener! Oni točno znaju što učiniti, potrebna je jedna gesta ili riječ da bi se pokrenuli. Ova momčad Atalante ima zrelost i povjerenje u svoj nogomet, nikada ne luta, čak ni u najtežim okolnostima kao protiv Lazija. Uzvratiti kod rezultata 0:2 protiv ekipe poput Lazija, imati samopouzdanje da ćeš okrenuti rezultat, nema mnogo momčadi koje se tako mogu ponašati, kaže Gasperini.

- Često počnemo sporije, dogodilo se to više puta i čini se da to ne možemo ispraviti. Teško je igrati kada gubite 0:2, kada ste izloženi protunapadima, ali mi smo pronašli ravnotežu određenim pomacima u postavi. U određenom trenutku pronašli smo balans, nismo dozvolili da lopta prolazi pored nas ili da nas pretrčavaju iza leđa, naglašava Gasperini.

Treba skrenuti pažnju da su derbi 27. kola igrale dvije najefikasnije momčadi u ligi!

Smisao atraktivne i kvalitetne igre Atalante najbolje se očituju u gol-razlici: Gasperinijeva momčad postignula je daleko najviše golova (77) u ligi (Lazio 62, Inter 54, Roma 53, Juventus 52,...), čak 25 pogodaka više od vodećeg Juventusa.

S druge strane, primila je najviše pogodaka (37) među prvih deset momčadi na ljestvici, 13 više od najbolje obrane lige (Juventus).

Utakmica protiv Lazija novi je prilog tezi da je Gasperini uspio promijeniti tradicionalno shvaćanje nogometa u Italiji, filozofija igre najboljega talijanskog trenera svodi se na umješno nadigravanje za pogodak više.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.