CARLO ANCELOTTI Želim naglasiti da Španjolska nije rasistička država, ali u Španjolskoj postoji rasizam! Xavi je dobro rekao: Zašto vrijeđanje u nogometu prihvaćamo kao normalno?

Utorak, 23. svibnja 2023. 15:47 Napisao/la  SC

Ponekad se Viniciusa optužuje jer provocira, ali da se razumijemo: on je žrtva svega ovoga, kaže trener Real Madrida

Želim naglasiti da Španjolska nije rasistička država, ali u Španjolskoj postoji rasizam! Xavi je dobro rekao: Zašto vrijeđanje u nogometu prihvaćamo kao normalno?

Carlo Ancelotti pridobio je veliki medijski prostor kada je na presici govorio o slučaju Viniciusa Juniora, omraženoga napadača Real Madrida kojega su počeli ružno rasistički vrijeđati na svih stadionima u LaLigi, u Valenciji je sve eskaliralo:

- Svi smo zabrinuti zbog onoga što se dogodilo u Valenciji. Čini mi se poštenim da se o ovoj temi toliko priča. To je sjajna prilika da se stvari poprave. Vinicius je tužan, danas nije trenirao, jer je imao manjih problema s koljenom. On je žrtva u ovome. Ponekad ga se optužuje jer provocira, ali da se razumijemo: on je žrtva svega ovoga! Kao i navijači koji se besprijekorno ponašaju. Usput, kada govorim o Mestalli, ne govorim o 46.000 ljudi već o skupini navijača isto u Mallorci, Valladolidu... To je postalo pravilo! Osim rasizma, čini se da je uobičajeno vrijeđati. Ono što je Xavi rekao dobar je primjer: Zašto vrijeđanje u nogometu prihvaćamo kao normalno? To mora prestati! Prema klupi viču "kučkin sine", "pederčino", "neka ti crkne mater"... Ovo je izvrsna prilika da se to zaustavi. Želim naglasiti da Španjolska nije rasistička država, ali u Španjolskoj postoji rasizam! I to se mora promijeniti, kazao je Ancelotti.

FIFA je uvela protkol za postupanje i slučaju rasističkog vrijeđanja, protokol predviđa da se u konačnici utakmica prekida, što se u LaLigi ne primijenjuje:

- Ako se mora primjenjivati ​​protokol, mora se primjenjivati ​​kad autobus dođe na stadion, gdje počnu vrijeđanja. To je odgovor onima koji govore da je Vinicius provokator. I nije on izolirani slučaj. Protokol se mora primijeniti dva sata prije utakmice i tijekom utakmice. To je zastarjelo! Dobro je da se osuđuje rasizam, ali to nije dovoljno. Želim da se djeluje, a to još nije učinjeno. Ima zemalja gdje te ne vrijeđaju, u Engleskoj su to riješili prije puno vremena, kada su protjerali Engleze iz Europe na pet godina. Poduzeli su aktivne mjere! Možda u Engleskoj postoje izolirani slučajevi rasizma, ali nema policije na utakmicama. Ovdje se čini da idete u rat prije utakmice. Kamion s policijom ovdje, kamion sa strane... Što je to?!, kaže Ancelotti koji ne krije da je zabrinut:

- Čekam da vidim što će se dogoditi! Nadam se da će se nešto dogoditi! Zabrinut sam, naravno! Za mene je ovo važan trenutak. Ključno je da se poduzmu mjere, gledam prema savezu i LaLigi, rekao je Ancelotti.

Vinicius Junior najavio da odlazi iz Španjolske, u Valenciji je dobio crveni karton jer je ošamario protivničkog igrača:

- Nije izgubio nadu! Vidjet ćemo kada dobije kaznu, vidjet ćemo hoćemo li mu dati više dana odmora. Ako bude suspendiran dvije utakmice, dat ću mu tjedan dana odmora da bude spreman protiv Athletica, zaključio je Ancelotti.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.