ZAŠTITA PRIVATNOSTI Gareth Bale zabranio klubu objavljivanje liječničkog nalaza

Ponedjeljak, 28. listopada 2019. 09:50 Napisao  I. V.

Uvriježeno je mišljenje da objavljivanje podataka o zdravstvenom stanju može (ne)izravno utjecati na buduće transfere, takav se slučaj nedavno dogodio u Rijeci

ZAŠTITA PRIVATNOSTI Gareth Bale zabranio klubu objavljivanje liječničkog nalaza

 

Gareth Bale zatražio je od Real Madrida da ne objavljuje liječnički nalaz njegove ozljede koju je zadobio dok je igrao za Wales protiv Hrvatske.

Bale ima pravo podnijeti zahtjev za zaštitu privatnosti zbog svog statusa pacijenta u klubu.

Španjolski mediji nisu naviknuli na takav tretman, pa je Baleova ozljeda postala misteriozna tema.

Klubovi u LaLigi u pravilu objavljuju detalje ozljeda svojih igrača, ali Baleov slučaj nije jedinstven primjer zaštite privatnosti.

U nekoliko slučajeva igrači iz La Lige tužili su liječničke službe svojih klubova zbog objavljivanja zdravstvenih biltena bez njihova odobrenja.

Prema zakonu je sve jasno, liječnici i poslodavci ne smiju objavljivati podatke o zdravstvenom stanju bez odobrenja pacijenta.

Uvriježeno je mišljenje da objavljivanje podataka o zdravstvenom stanju može (ne)izravno utjecati na buduće transfere.

Takav slučaj nedavno se dogodio u Rijeci.

Heber nije igrao više od dva mjeseca zbog navodne ozljede prije transfera u New York City.

Najbolji strijelac Rijeke zadnju utakmicu odigrao je u 17. kolu u prosincu 2018. godine.

Nije igrao do kraja ožujka 2019. godine, kada je u Manchesteru uspješno obavio liječniki pregled prije potpisa ugovora s New York Cityjem.

O Heberovoj ozljedi mišića medijski se spekuliralo na temelju oskudnih podataka i iskustvenih spoznaja, HNK Rijeka nikada nije objavio točnu dijagnozu njegovih ruptura.

Pokazalo se da HNK Rijeka nije imao što kriti kao što New York City ništa nije skrivao kada se Heber ozlijedio tijekom netom završene sezone.

New York City objavio je liječnički nalaze Heberove ozljede, Brazilčeva muskulatura sklona je rupturama.

U SAD postoje drugačija pravila nego u Europi, klubovi u NFL, NBA i MBL ligama objavljuju detaljne podatke o sportskim ozljedama igrača.

U Europi nema pravila.

Za razliku od klubova u LaLigi, klubovi u Premierligi nemaju običaj objavljivati detaljnije informacije o ozljedama, klubovi u Bundesligi ne objavljuju nikakve podatke ako igrači nisu teže ozlijeđeni.

Španjolske medije Baleov slučaj dodatno je zainteresirao, jer Real Madrid nije htio ništa skrivati.

Što Bale skriva od javnosti?

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.