REAL POD ISTRAGOM

Grad Madrid pogodovao klubu ustupanjem zemljišta

Srijeda, 03. travnja 2013. 19:49 Napisao/la  SC

Zemljište je Grad Madrid predao Realu na ime duga od 421.000 eura 1998. godine

Na dan prve četvrtfinalne utakmice Lige prvaka protiv Galatasaraya madridski se Real našao u središtu pozornosti sportske javnosti zbog činjenice da se nalazi u središtu istrage Europske komisije zbog navoda kako je klub primio ilegalnu financijsku pomoć od države.

Britanski dnevni list "Idependent" doznaje kako je ured Europske komisije za natjecanja  kojeg vodi Španjolac Joaquin Almunia, odgodio donijeti odluku u tom slučaju, dok izvori bliski istrazi tvrde da je ona još uvijek u preliminarnoj fazi.

Navodi se kako je uprava kluba s gradskim vijećem dogovorila povoljan ugovor za zemljište oko stadiona Santiago Bernabeuu na kojem bi se trebao izgraditi luksuzni šoping-centar s hotelom i drugim sadržajima.

Realova snaga na nogometnom tržištu i sposobnost daljnjeg zaduživanja ovisit će o ishodu ovog projekta koji uključuje i izgradnju krova na stadionu, koji će biti imenovan po sponzoru s najvišom ponudom. Očekuje se da će Florentino Perez u svibnju još jednom biti izabran za predsjednika, a za ljeto su najavljena zvučna pojačanja među kojima je i Gareth Bale.

Ugovor Reala i Grada Madrida sklopljen je davne 1996. godine, a navodi se kako je Gradsko vijeće uvelike precijenilo svoj dug prema nogometnom klubu kako bi Real dobio vrijednu zemlju za šoping-centar. Zemljište je Grad Madrid predao Realu na ime duga od 421.000 eura 1998. godine, no ono je 2011. godine procijenjeno na 22,7 milijuna eura čime je klubu pružilo ilegalnu državnu pomoć kakva je zabranjena u skladu sa člankom 87 Ugovora o Europskoj zajednici.

UEFA zabranjuje bilo kakvu pomoć države klubovima, te bi se Real mogao naći u velikim problemima s krovnom europskom federacijom. Istraga se vodi za zemljište smješteno u sjevernom dijelu grada u četvrti Las Tablas.

Iz Reala su odgovorili kako nisu primili nikakve posebne privilegije u svom poslu s nekretninama, jer su djelatnost obavljali u skladu s tada važećim zakonima, te kako su tretirani kao i bilo tko drugi, a enorman porast vrijednosti zemljišta smatraju normalnim za takav vremenski period.

Osim Reala spominjala se i Valencia zbog nelegalne pomoći države kada su primili pozajmicu od španjolske banke Bankie, koja je u vlasništvu države. Prošlog mjeseca u javnost su izašla imena i pet nizozemskih klubova koje također pomaže država ili lokalna vlast, a među njima je i PSV.

Financijski fair-play jedna je od najkotroverznijih novina koju EU i UEFA uvode u potpunosti kroz sljedeće dvije-tri godine. Mnogi "bogatiji" europski klubovi protive se takvim promjenama. U tu skupinu spadaju klubovi poput Manchester Cityja, koji s Ethad Eirwaysom ima desetogodišnji ugovor na 400 milijuna funti. U sličnoj je situaciji i PSG, kojemu je Pariz tek nedavno uskratio pomoć grada nakon što su katarski šeici donijeli svoj kapital. Europska unija zamjerila se i West Hamu kojemu su otežali postupak dobivanja Olimpijskog stadiona na korištenje jer je plan financiranja ocijenjen kao zabranjena pomoć države

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.