Tajna španjolske dominacije? Hoeness tvrdi: Mi vas plaćamo, a vi plaćate Messija!

Petak, 06. travnja 2012. 07:58 Napisao/la  I. Vranić

U posljednjih desetak godina  Barcelona je postavila visoke standarde igre kojima  teže svi španjolski klubovi i reprezentacija

Atletico, Athletic i Valencia u polufinalu UEFA lige, Real Madrid i Barcelona u polufinalu Lige prvaka. Nikada se nije dogodilo da pet španjolskih klubova igraju u polufinalima elitnih klupskih natjecanja.  Daleke 1961./1962.  Real Madrid (Kupa prvaka), Atletico (Kup pobjednika kupova), Barcelona i Valencia (Kup sajamskih gradova) igrali su u polufinalima prestižnih natjecanja.  

Budući da je Španjolska aktualni europski i svjetski prvak u nogometu, dominacija španjolskog nogometa  toliko je očita da se upućeni pitaju u čemu je tajna. Novac? Teško da je novac presudan iako je predsjednik Bayerna Uli Hoeness djelomično u pravu kada s visoka tvrdi:

- Mi vas plaćamo, a vi plaćate Messija!

Kako god bilo, španjolski nogomet ne osjeća recesiju koja potresa državu, umnogome i zbog poreznih olakšica o kojima Hoeness zajedljivo govori. Nema sumnje da španjolska država stimulira ulaganje u nogomet, ali novac je samo pretpostavka uspjeha.

 Prave razloge dominacije španjolskoga nogometa treba tražiti u mentalitetu i prepoznatljivoj školi nogometa koju  "ex katedra" predvodi Barcelona. Oko 20 milijuna eura, koliko godišnje troši Barcelonina škola, ulaže se u specifično nogometno gradivo koje dječaci usvajaju u ranoj dobi. U posljednjih desetak godina  Barcelona je postavila visoke standarde igre kojima  teže svi španjolski klubovi i reprezentacija.

Najbolji nogomet na svijetu igra se u Primeri u kojoj standardno ne igra ni jedan hrvatski nogometaš. Slučajno?

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.