Put od Mostara do Madrida; Luka Modrić prelaskom u Real ostvario nogometne snove

Ponedjeljak, 27. kolovoza 2012. 20:13 Napisao  Luka Variola

Modrić je kao izbjeglica 2000. godine za 48 tisuća kuna iz Zadra prešao u Dinamo. U Realu će zarađivati 150 tisuća eura tjedno ili prevedeno u kune - milijun i dvjesto tisuća tjedno!

Od sela Modrići u zadarskom zaleđu do svlačionice najtrofejnijeg i prema mnogima najvećeg nogometnog kluba na svijetu. Tako izgleda nogometni put hrvatskog virtuoza Luke Modrića koji je u ponedjeljak u 15 sati i službeno postao novo pojačanje španjolskog prvaka Real Madrida.

Nogometna trakavica punila je ovoga ljeta medijski prostor. Vlasnik Tottenhama Danijel Levy napokon je popustio pred sami kraj ljetnog prijelaznog roka, omogućivši hrvatskom reprezentativcu da ostvari snove. Londonski klub će dobiti 35 milijuna eura i pet milijuna u bonusima čime je zadarski veznjak ušao među 10 najskupljih transfera madridskog kluba. Tron drži nedodirljivi Cristiano Ronaldo čiji je dolazak na Santiago Bernabeu Kraljeve stajao 94 milijuna eura.

Modrić je tako postao četvrti hrvatski nogometaš u najvećem klubu svijeta. Dres madridskog Reala prije njega su nosili Robert Prosinečki, Davor Šuker i Robert Jarni. Dres Kraljeva prvi je obukao Robert Prosinečki 1991. godine, najduže se zadržao Davor Šuker od 1996. do 1999. godine, dok je Robert Jarni među Madrižanima odradio jednu sezonu.

Hajduku - neperspektivan

Modrić je rođen 9. rujna 1985. godine u Zadru. Djetinjstvo je proveo u selu Modrići iz kojih se tijekom ratnih vremena zajedno s obitelji preselio u obližnji Zadar. U omladinskoj školi zadarskog prvoligaša napravio je prve nogometne korake pod vodstvom Tomislava Bašića, koji ga je usmjerio prema Dinamu. Modrić je imao sličan put kao Zvonimir Boban. Kao desetogodišnjak je odradio probu u Hajduku, ali su ga Splićani, baš kao i legendarnog kapetana Vatrenih, proglasili - neperspektivnim.

U Zagreb se preselio odmah nakon osnovne škole, stigavši u omladinski pogon modrih. S juniorskom momčadi dva je puta osvojio naslov prvaka Hrvatske prije nego što ga je tadašnji trener juniora Stjepan Deverić sa 17 godina uzeo sa sobom u Zrinjski. U Mostaru je tijekom jedne sezone oduševio mnoge, postavši ponajbolji igrač BiH Premier lige. Uslijedila je polusezona na posudbi u Interu iz Zaprešića gdje je zajedno s Eduardom i najboljim prijateljem iz reprezentacije Vedranom Ćorlukom bio najugodnije iznenađenje Prve HNL.

Trakavica oko prelaska u Chelsea

Nakon kaljenja u Mostaru i Zaprešiću napokon je bio spreman za prvu momčad Dinama u kojoj je proveo sljedeće tri i pol sezone tijekom kojih je modre odveo do tri naslova prvaka Hrvatske, dva Kupa i jedan Superkup. U Maksimiru se nametnuo kao standardni reprezentativac Hrvatske u redovima koje sakupio 54 nastupa i postigao osam golova.

Nakon što je dvaput u dresu Dinama ostao bez Lige prvaka, Modrić je u travnju 2008. godine za 21 milijun eura prešao u redove londonskog Tottenhama. U redovima Spursa ostvario je 125 ligaških nastupa, postigavši pritom 13 golova. Dobre igre na White Hart Laneu dovele su ga na metu najvećih svjetskih klubova. Prošle sezone bio je na korak od prelaska u redove gradskog rivala Chelseaja, ali je vodstvo Spursa, na veliko Modrićevo nezadovoljstvo, stopiralo taj transfer.

Ovoga ljeta napokon je ostvario transfer snova, no umjesto Penzionera obukao je dres Kraljeva. Modrić je kao izbjeglica 2000. godine za 48 tisuća kuna iz Zadra prešao u Dinamo. U Realu će zarađivati 150 tisuća eura tjedno ili prevedeno u kune - milijun i dvjesto tjedno!

 Fotogalerija: PIXSELL/www.realmadrid.com

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.