Joan Laporta: Leo Messi zna da sam ostvario sve što sam obećao

Četvrtak, 24. prosinca 2020. 20:37 Napisao/la  SC

Ponudili su 250 mil. eura za Messija, jer nisam popuštao! Bilo je to 2006. godine, znali smo da je Messi morao biti kamen-temeljac Barcelone, kaže najveći kandidat za predsjednika

Laporta, Guardiola i Messi
Laporta, Guardiola i Messi

Joan Laporta slovi najvećim favoritom u izborima za novog predsjednika Barcelone, koja će 24. siječnja dobiti novo vodstvo u jeku jedne od najvećih klupskih kriza.

Laporta je bio predsjednik Barcelone između 2003. i 2010. godine, između ostalih trofeja četiri puta osvojio je LaLigu i dvaput Ligu prvaka.

U povijest je ušao kada je 2008. godine umjesto Franka Rijkaarda za trenera postavio Pepa Guardiolu, do tada trenera B momčadi Barcelone.

Ista sezona postala je najuspješnija u klupskoj povijeti, Guardiola je osvojio sve moguće trofeje: La Ligu, Copa del Rey, Ligu prvaka, španjolski Supercup, UEFA SuperCup i Svjetsko klupsko prvenstvo.

Tadašnju momčad za koju su na vrhuncu karijera igrali Messi, Xavi i Iniesta mnogi smatraju najboljom svih vremena.

Danas je situacija u Barceloni opterećena nezadovoljstvom Lea Messija, koji teško podnosi pri kraju karijere igrati u momčadi bez svjetskih klasa, vrlo je izvjesno da će Messi otići na kraju sezone kao slobodan igrač.

Laporta je u predizornom razgovoru naglasio da bi mogao Messija nagovoriti da potpiše novi ugovor s Barcelonom:

- Puno će pomoći ako Messi vidi da moj projekt obuhvaća slaganje kompetitivne momčadi. To mu je najvažnije. U tom smislu imam prednost u odnosu na ostale kandidate, jer imam njegovo povjerenje. Zna da sam ja ostvario sve što sam mu rekao, dao mi je to do znanja. Želim biti predsjednik kluba kako bih mu pružio sportsku i financijsku priliku da se opet osjeća ugodno, a to bi značilo da Barcelona opet može postatu uspješna u Ligi prvaka, kazao je Laporta.

Kandidat za novog predsjednika još je jednom ponovio da je odbio ponudu Massima Morattija, bivši predsjednik Intera nudio je Messija čak 250 mil. eura ili oko 150 mil. eura više od njegove tadašnje klauzule.

- Ponudili su 250 mil. eura za Messija, jer nisam popuštao. U privatnom okruženju, bilo je prisutno samo četvero ljudi, Moratti mi je rekao da je vrlo zainteresiran za Messija i da je spreman dati veliku ponudu. Bilo je to 2006. godine, znali smo da je Messi morao biti kamen-temeljac Barcelone u godinama koje slijede. Tijekom mog predsjedništva imali smo puno ponuda za Messija, uvijek smo ih odbijali. S njima u momčadi ostvario sam brojne sportske uspjehe, ali i popravio financijsku situaciju u klubu, ostavio sam sportsko, ekonomsko i socijalno naslijeđe za koje mislim da je najbolje u klupskoj povijesti, kazao je Laporta.

Na pitanje može li Messi svake godine zarađivati ​​100 mil. eura prije oporezivanja, Laporta je ovako odgovorio:

- Kad uđem u klub, vidjet ću. Ali mislim da mu financijska situacija neće predstavljati smetnju da ostane, jer postoji drugi motivi, Messi će biti pri ruci da pomogne. Imam iskustva, vidim ga dugi niz godina u klubu. Messi igra zaista važnu ulogu za prihode koje klub stvara, ugovori sa sponzorima osiguravaju da Messi ostane u klubu. Čim saznam što mu mogu ponuditi u okviru financijskih ograničenja, dat ću mu ekonomsku i sportsku ponudu koju može izvagati. Ako mu dam ponudu, siguran sam će je barem razmotriti, zaključuje Laporta.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.