Ivan Rakitić: Nitko ne može reći da je FIFA pogriješila što je Messiju dala trofej za najboljeg igrača

Ponedjeljak, 14. srpnja 2014. 18:35 Napisao/la  Ivan Jelić

Njemačka je zaslužena osvojila titulu svjetskog prvaka. Drago mi je zbog mog prijatelja Manuela Neuera, zajedno smo igrali u Schalkeu 04, stalno smo u kontaktu, kaže Rakitić

Ivan Rakitić održao je u Splitu na Bačvicama presicu, pojasnio je zbog čega:

- Želio sam da svi novinari budu na jednom mjestu kako bi izbjegao da svaki dan netko od traži razgovor sa mnom. Ovako sam vam na raspolaganju i pitajte sve što vas zanima na svako pitanje ću odgovoriti, kazao je u uvodu Rakitić, novi član Barcelone koji se pojavio u majici Adidasa

- Kada sam izvijestio ljude u Barceloni da ću sazvati presicu, kazali su mi da će poslati svoje ljude koji brinu o svakom detalju. Nisam želio da bude ovdje puno ljudi, a što se tiče Adidasa, u tijeku je njihova kampanja predstavljanja novih kopački, kaže Rakitić

Reprezentacija je razočarala  svojom igrom i rezultatom u Brazilu?

- Mislim da je jedna mala zemlja kao što je naša plasmanom na Svjetsko prvenstvo ostvarila veliki uspjeh. Imamo igračku kvalitetu da budemo još bolji, što nismo prikazali. Svima kojima je hrvatska reprezentacija u srcu trebaju imati povjerenja u stručni stožer na čelu s Nikom Kovačem i igrače.  Detalji su u nogometu  vrlo važni, vidjeli ste da je u finalu Argentina promašila u regularnom dijelu dvije stopostotne prilike, u produžecima su primili gol i ostali  bez trofeja. Mi smo u dvoboju sa Meksikom primili gol iz prekida nakon kornera iako smo na tome na treninzima puno radili. Naš cilj je bio prolaz skupine što nismo ostvarili. Imamo mladu reprezentaciju i vjerujem da će u budućnosti navijači uživati u  našim igrama  i pobjedama.

Najveće zamjerke izborniku Niki Kovaču odnose se na odluku da vas postavi na mjestu zadnjeg veznog?

- Manje, više slična situacija je bila u Sevilli, tamo sam u sezonu krenuo s takve pozicije.  Trener Unai Amery  je svaki tjedan odgovarao na isto pitanje dok me nije gurnuo naprijed. Jednom sam čak dok igrao na poziciji desnog beka. Momčad je uvijek iznad mojih želja i ambicija. Imam stopostotno povjerene u izbornika Niku Kovača. Postojao je dogovor da čuvam leđa Modriću, Kovačiću, Sammiru. Nije ispalo kako je Kovač očekivao i mediji su ga počeli bušiti.

Postali ste član Barcelone?

- Jedva čekam da upoznam nove suigrače. Barcelona je veliki klub što sam odavno shvatio, sada sam dio te velike nogometne momčadi. Želja mi je bila ostati u Primeri, žao mi je što me ljudi više cijene u Španjolskoj nego u Hrvatskoj. Moja prva opcija je bila Sevilla, no isto tako rekao sam da ću otći ako dođe ponuda koja će zadovoljiti moj sada već bivši klub. Sevilla će mi uvijek ostati u srcu. U odličnim sam odnosima sa trenerom, sportskim direktorom, suigračima. Ponuda Barcelone se nije mogla jednostavno odbiti.

Modrić je član Real Madrida, Mandžukić je potpisao za novog prvaka Atletico Madrid, vi ste u Barceloni?

- Kratko sam popričao sa novim trenerom Luisom Enriqueom, koji gaji sustav igre 4-3-3. Vjerujem da ću se vrlo brzo uklopiti u taj način igre. Fantastična je stvar da prve tri momčadi imaju u svojim redovima tri Hrvata. Mandžo je došao je u pravu momčad, imaju odličnog trenera Diega Simeona.

Nameće se  da biste trebali biti Xavijev nasljednik?

- Xavi još nije nigdje otišao! Hoću biti Ivan Raktić, pružiti što je moguće bolje igre. Pritisak će biti isti ako Xavi ostane ili ode. Prvo što su mi rekli kada sam stigao u Barcelonu bilo je da ove godine trebamo osvojiti sve trofeje koji se mogu osvojiti. Najviše novaca u povijesti kluba na dovođenja igrača potrošili su u dosadašnjem tijeku prijelaznog roka.

Barca je dovela kontroverznog Urugvajca Suareza?

- Glupo je pričati o njegovim igračkim kvalitetama. Znam na što ciljate! Mislim da je kazna za onaj ugriz previsoka. Imamo je snage javno se ispričati i to je trebalo uvažiti. Ne smije biti predstavljen, ne smije trenirati sa nama. Oduzeli su mu dio igračkog života.

Kako ste vidjeli finale Njemačka - Argentina?

- Očekivao sam da će Njemačka lakše doći do pobjedničkog trofeja. U regularnom dijelu Argentinci su bili bolji, a kada se pogleda cijeli turnir, Njemačka je zaslužena osvojila titulu svjetskog prvaka. Drago mi je zbog mog prijatelja Manuela Neuera, zajedno smo igrali u Schalkeu 04, stalno smo u kontaktu.
 
Neki igrači oprostili su se ne baš lijep način od dresa reprezentacije?

- To su njihove odluke i ne mogu komentirati. Ivica Olić je kazao mi nismo Brazil, koji ima milijune igrača. Nas je malo i trebamo disati kao jedan.

Što bi značio dolazak Jamesa Rodriqueza u Barcelona?

- U Brazilu  sam bio cimer sa Subašićem, koji sa njim igra u Monacu. Kazao mi je kako se radi o sjajnom mladom igraču i vjerujem da bi itekako dobro došao Barceloni.

Tko je bio najbolji igrač SP-a?

-  Nitko ne može reći da je FIFA pogriješila što je Messiju dala taj trofej, možda je najbolji igrač svih vremena. Između Neuera i Messija ne bih lako odlučio tko je bio bolji.

Tablice omogućuje Sofascore