Ich liebe Mandzukic: Pep Guardiola javno izjavio ljubav napadaču Bayerna

Ponedjeljak, 14. listopada 2013. 14:43 Napisao/la  Igor Vranić

U Cvjetkovićevu telefonskom imeniku upisana su brojna trenerska imena koja se zanimaju za Mandžukića. Počev od Josea Mourinha pa dalje…

- Takvog igrača nisam vidio u cijeloj mojoj karijeri, volim tog igrača!, izjavio je Pep Guardiola za Sport Bild.

A igrač kojemu je Guardiola javno izjavio ljubav je Mario Mandžukić! Hrvatski reprezentativac dolaskom Pepa Guardiole bio je predodređen za klupu Bayerna. Guardiola igra nogomet bez klasičnog napadača, tako je primjerice u zadnjih nekoliko utakmica na poziciji prvog napadača igrao  Thomas Muller.

Nakon nekoliko pripremnih utakmica Mandžukić je svojim nastupima i poglavito karakterom dokazao da je prvi napadač najboljega europskoga kluba. Mandžukić nije klasični napadač koji misli samo na pogotke, njegovi su energetski kapaciteti enormni. Budući da između dva kaznena prostora igra u „petoj brzini“, Mandžukić spada u sam vrh svjetskih napadača kojima se učinak ne mjeri samo golovima. A takvi su rijetki i vrlo traženi.

U Mandžukićevoj karijeri fascinantna je njegova adaptacija na igru Bayerna. Mandžukić je došao iz Wolfsburga, gdje je igrao sasvim drugačiji nogomet, puno bliži onome koji je protežirao u Dinamu. U Bayernu Mandžukić nema puno prostora za manevar budući da momčad europskog prvaka stalno igra protiv postavljenih obrana, a na bokovima igraju ponajbolji napadači na svijetu (Ribery, Robben).

Lopte koje Mandžukić odigrava na malom prostoru iznimno su tehnički zahtjevne, način na koji se kreće i djeluje ovisi o tzv. perifernom vidu budući da mora vidjeti barem jedan potez unaprijed ako želi biti učinkovit. To su prije karakteristike vrhunskog malonogometnog igrača nego vrline trkački jednog od najjačih europskih napadača.

- Mene ne iznenađuje njegova prilagodba, većina ljudi ne znaju da je Mandžukić vrhunski igrač malog nogometa, bio je registrirani igrač malog nogometa u Slavonskom Brodu, kaže Ivan Cvjetković, dugogodišnji Mandžukićev menadžer.

Ovdje treba dodati da Guardiola nije jedini vrhunski trener koji voli Mandžukića. U Cvjetkovićevu telefonskom imeniku upisana su brojna trenerska imena koja se stalno zanimaju za Mandžukića. Počev od Josea Mourinha pa dalje…

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.