BUNDESLIGA

Leverkusen novi njemački prvak

Ponedjeljak, 15. travnja 2024. 00:05 Napisao/la  SC

Xabi Alonso prekinuo dominaciju Bayerna

Leverkusen novi njemački prvak

Nogometaši Bayer Leverkusena u 29. kolu na BayAreni pobijedili su Werder 5:0 i tako osigurali najveći uspjeh u 120 godina dugoj povijesti kluba, prvu titulu prvaka Njemačke.

Kažu da je za najveći uspjeh u povijesti najzaslužnijih Xabi Alonso, španjolski stručnjak napravio je ono što mnogi prije njega nisu uspjeli, uključujući i Klausa Toppmoellera, koji je 2002. godine "apotekare" doveo do finala Lige prvaka, do finala njemačkog kupa i do grčevite borbe za titulu.

Na kraju niti jedan trofej nisu osvojili, što je izrodilo priču o "Neverkusenu", klubu koji nikad ništa neće osvojiti.

No, Xabi Alonso sve je to promijenio, prekinuo je jedanaestogodišnju dominaciju Bayerna, a sada bi mogao napraviti i ono što Toppmoeller nije uspio budući da njegovu momčad čeka još i nastavak natjecanja u Europskoj ligi, gdje su došli do četvrt finala, kao i finale njemačkog kupa.

Od hrvatskih nogometaša dres Bayer Leverkussena kroz povijest nosili su Boris Živković, Robert i Niko Kovač, Marko Babić, Jurica Vranješ, Zoran Mamić, Josip Tadić, Domagoj Vida i ove sezone Josip Stanišić i to kao igrač koji je u momčad došao na posudbu iz Bayerna.

 

Tablice omogućuje Sofascore