Kvalifikacije za EP: Hrvatska golovima Modrića i Kramarića pobijedila Maltu na početku novog ciklusa

Utorak, 09. rujna 2014. 21:45 Napisao/la  SC

Kvalifikacije za EP: Hrvatska - Malta 2:0. Tek je pogodak Modrića na početku drugog poluvremena pokrenuo Hrvatsku, Kramarić deset minuta prije kraja potvrdio pobjedu na startu kvalifikacija

Kvalifikacije za nogometno EP - Skupina H, 1. kolo

HRVATSKA - MALTA 2:0

Stadion Maksimir, Zagreb. Gledatelja 7.000

Sudac: Vladislav Bezborodov (Rusija)

Strijelci: 1:0 Modrić (46) 2:0 Kramarić (81)

Žuti kartoni: Mandžukić (Hrvatska) R. Fenech (Malta)

Crveni karton: Borg (30 - udaranje)

HRVATSKA: Subašić 6 - Milić 6, Lovren 6, Ćorluka 6, Srna 6.5 - Kovačić 6 (46 Jelavić 6.5), Brozović 7, Rakitić 7, Modrić 7.5, Halilović 7 (67 Kramarić 7.5) - Mandžukić 7 (79 Olić -)

MALTA: Hogg 6.5 - Camilieri 6, R. Fenech 6, Agius 6.5 - Failla 5.5, R. Muscat 5 (76 Christensen -), P. Fenech 5.5 (87 Scicluna -), Z. Muscat 5.5, Borg 5 - Mifsud - (34 Bezzina 5.5), Schembri 5

Hrvatska reprezentacija je prema očekivanjima s uspjehom otpočela kvalifikacijski ciklus za nadolazeće Europsko prvenstvo koje se za dva ljeta održava u Francuskoj. Na slabo ispunjenom Maksimiru pali su autsajderi s Malte rezultatom 2:0. Moglo je biti u mnogo uvjerljivije, iako je na koncu i dobro završilo, sudeći po relativno blijedoj igri u prvih četrdeset i pet minuta.

Skupina H - 1.kolo
Azerbajdžan - Bugarska 1:2
Hrvatska - Malta 2:0
Norveška - Italija 0:2
Poredak: Italija, Hrvatska i Bugarska 3, Azerbajdžan, Malta i Norveška bez bodova

Krenuo je Niko Kovač u susret u formaciji 4-5-1, s Kovačićem i Halilovićem na pozicijama krilnih polušpica iza isturenog Mandžukića. Koncepcijski, a ni praktično to nije izgledalo dobro, djelovala je Hrvatska prezgusnuto pored malteškog 'bunkera' koji je nerjetko u svojoj obrambenoj postavi imao i više od pet igrača, koliko ih je prema taktičkim postavkama bilo nacrtano. Nije se mogao pronaći ritam, pa se u prvom poluvremenu bilježe tek dvije izrađene akcije naših nogometaša. Igrala se 16. minuta kada je Rakitić ubacio iz skraćenog kornera, a Mandžukić uputio loptu malo pored vrata. Drugu je akciju sam sebi iskreirao Halilović (42), završava je udarcem s ruba kaznenog prostora, a dobru obranzu bilježi Hogg.

Prvi dio susreta svkako je obilježila trideseta minuta. Pri dvoboju za jednu loptu sukobili su se Mandžukić i Steve Borg. Malteški bočni igrač izvukao je deblji kraj, pa je nakon udaranja koljenom te rukom u lice našeg napadača već nakon pola sata igre zaradio izravni crveni karton. Iako se do konca prvog poluvremena brojčana razlika na travnjaku nije primjetila, svakako jest u nastavku.

I to već u njegovom prvom napadu. Srna je vukao jednu od brojnih lopti po desnoj strani, kratko odložio za Modrića u sredinu, veznjak madridskog Reala poteže s oko dvadeset i pet metara u kut vrata Hogga koji je bio slabo čuvan i to je konačno hrvatsko vodstvo - 1:0. Dobar je potez napravio izbornik Kovač kada je iz veznog reda izvukao Kovačića, a unio u igru drugog napadala Jelavića. Povećalo je to pritisak po malteška vrata, pa su prilike počele ići jedna za drugom. Pucao je u 55. minuti Halilović na asistenciju Brozovića, pa je Rakitić tri minute potom imao matnu situaciju pred golom, no u bloku se ispriječio Bezzina. Pokušavali su još Milić (61) te Rakitić (66), sve su to znali Maltežani izblokirati, nakon čega u igru ulazi Andrej Kramarić.

Rijekin je napadač u potpunosti izneredio malteške braniče. Najprije je to učinio udarcem u 74. minuti kada nakon lažnjaka pogađa gredu, a potom se i sam upisuje u listu strijelaca. Asistira mu Jelavić, Kramarić nailazi u punom trku iz drugog plana i zabija za 2:0. Brozović ima dvije prilike (84, 90), Kramarić još jednu (90), no Hogg se do kraja iskazao s još nekoliko vrlo efektnih obrana čime je Maltu spasio još bolnijeg poraza.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.