Kvalifikacije za EP: Hrvatska golovima Modrića i Kramarića pobijedila Maltu na početku novog ciklusa

Utorak, 09. rujna 2014. 21:45 Napisao/la  SC

Kvalifikacije za EP: Hrvatska - Malta 2:0. Tek je pogodak Modrića na početku drugog poluvremena pokrenuo Hrvatsku, Kramarić deset minuta prije kraja potvrdio pobjedu na startu kvalifikacija

Kvalifikacije za nogometno EP - Skupina H, 1. kolo

HRVATSKA - MALTA 2:0

Stadion Maksimir, Zagreb. Gledatelja 7.000

Sudac: Vladislav Bezborodov (Rusija)

Strijelci: 1:0 Modrić (46) 2:0 Kramarić (81)

Žuti kartoni: Mandžukić (Hrvatska) R. Fenech (Malta)

Crveni karton: Borg (30 - udaranje)

HRVATSKA: Subašić 6 - Milić 6, Lovren 6, Ćorluka 6, Srna 6.5 - Kovačić 6 (46 Jelavić 6.5), Brozović 7, Rakitić 7, Modrić 7.5, Halilović 7 (67 Kramarić 7.5) - Mandžukić 7 (79 Olić -)

MALTA: Hogg 6.5 - Camilieri 6, R. Fenech 6, Agius 6.5 - Failla 5.5, R. Muscat 5 (76 Christensen -), P. Fenech 5.5 (87 Scicluna -), Z. Muscat 5.5, Borg 5 - Mifsud - (34 Bezzina 5.5), Schembri 5

Hrvatska reprezentacija je prema očekivanjima s uspjehom otpočela kvalifikacijski ciklus za nadolazeće Europsko prvenstvo koje se za dva ljeta održava u Francuskoj. Na slabo ispunjenom Maksimiru pali su autsajderi s Malte rezultatom 2:0. Moglo je biti u mnogo uvjerljivije, iako je na koncu i dobro završilo, sudeći po relativno blijedoj igri u prvih četrdeset i pet minuta.

Skupina H - 1.kolo
Azerbajdžan - Bugarska 1:2
Hrvatska - Malta 2:0
Norveška - Italija 0:2
Poredak: Italija, Hrvatska i Bugarska 3, Azerbajdžan, Malta i Norveška bez bodova

Krenuo je Niko Kovač u susret u formaciji 4-5-1, s Kovačićem i Halilovićem na pozicijama krilnih polušpica iza isturenog Mandžukića. Koncepcijski, a ni praktično to nije izgledalo dobro, djelovala je Hrvatska prezgusnuto pored malteškog 'bunkera' koji je nerjetko u svojoj obrambenoj postavi imao i više od pet igrača, koliko ih je prema taktičkim postavkama bilo nacrtano. Nije se mogao pronaći ritam, pa se u prvom poluvremenu bilježe tek dvije izrađene akcije naših nogometaša. Igrala se 16. minuta kada je Rakitić ubacio iz skraćenog kornera, a Mandžukić uputio loptu malo pored vrata. Drugu je akciju sam sebi iskreirao Halilović (42), završava je udarcem s ruba kaznenog prostora, a dobru obranzu bilježi Hogg.

Prvi dio susreta svkako je obilježila trideseta minuta. Pri dvoboju za jednu loptu sukobili su se Mandžukić i Steve Borg. Malteški bočni igrač izvukao je deblji kraj, pa je nakon udaranja koljenom te rukom u lice našeg napadača već nakon pola sata igre zaradio izravni crveni karton. Iako se do konca prvog poluvremena brojčana razlika na travnjaku nije primjetila, svakako jest u nastavku.

I to već u njegovom prvom napadu. Srna je vukao jednu od brojnih lopti po desnoj strani, kratko odložio za Modrića u sredinu, veznjak madridskog Reala poteže s oko dvadeset i pet metara u kut vrata Hogga koji je bio slabo čuvan i to je konačno hrvatsko vodstvo - 1:0. Dobar je potez napravio izbornik Kovač kada je iz veznog reda izvukao Kovačića, a unio u igru drugog napadala Jelavića. Povećalo je to pritisak po malteška vrata, pa su prilike počele ići jedna za drugom. Pucao je u 55. minuti Halilović na asistenciju Brozovića, pa je Rakitić tri minute potom imao matnu situaciju pred golom, no u bloku se ispriječio Bezzina. Pokušavali su još Milić (61) te Rakitić (66), sve su to znali Maltežani izblokirati, nakon čega u igru ulazi Andrej Kramarić.

Rijekin je napadač u potpunosti izneredio malteške braniče. Najprije je to učinio udarcem u 74. minuti kada nakon lažnjaka pogađa gredu, a potom se i sam upisuje u listu strijelaca. Asistira mu Jelavić, Kramarić nailazi u punom trku iz drugog plana i zabija za 2:0. Brozović ima dvije prilike (84, 90), Kramarić još jednu (90), no Hogg se do kraja iskazao s još nekoliko vrlo efektnih obrana čime je Maltu spasio još bolnijeg poraza.