SKUPINA PUTNIKA

Hrvatska reprezentacija mora najviše putovati

Subota, 07. prosinca 2013. 12:53 Napisao/la  SC

Tri utakmice, tri različita kraja Brazila. Uz tešku skupinu, trebat će se prilagođavati različitim vremenskim uvjetima

Hrvatska nogometna reprezentacija doznala je svoje suparnike u grupnoj fazi natjecanja na Svijetskom prvenstvu idućega ljeta u Brazilu. Ples kuglica u Costa do Sauipeu kockaste je rasporedio u skupinu A zajedno s Brazilom, Meksikom i Kamerunom. Zanimljiv detalj posebnosti te skupine jest prostorna i vremenska udaljenost gradova domaćina.

Otvaranje Mundijala protiv domaćina, 12. lipnja (22 sata po hrvatskom vremenu) odigrat će se na Areni de Sao Paulo u istoimenom gradu, koglomeraciji kojoj gravitira područje od oko devetnaest milijuna stanovnika. Stadion će biti službeno otvoren u siječnju, te će postati dom trofejnog Corinthiansa. Uz izgradnju Arene u Sao Paulu veže se nesreća iz studenoga u kojoj su zbog pada s dizalice kod namještanja konstrukcije krova smrtno stradala dva radnika. Uz utakmicu Hrvatske i Brazila taj će komplekst ugostiti još tri usreta u grupnoj fazi, jedan u osmini finala te jednu utakmicu poluzavršnice.

Nakon grandioznog otvaranja dvadesetog Svjetskog prvenstva valja sjesti u zrakoplov i uputiti se u 2700 kilometara udaljeni grad Manaus, u srce prašume Amazone. Ondje će Modrić, Mandžukić i društvo u boj protiv Kameruna, 18. lipnja (21 sat po hrvatskom vremenu). Arena Amazonia završena je prije nekoliko dana, te će također biti otvorena početkom sljedeće godine. Stadon je to usred džungle, u gradu u kojem je prosječna lipanjska vlažnost 83 posto, uz temperature nerjetko veće od 35 celzijevih stupnjeva. 

Nakon putovanja kroz prašumu, opet se valja vratiti na obalu, u grad Recife. Jedna od najvećih luka na atlantskom oceanu avionom je udaljena tri tisuće kilometara od Manausa, a tisuću manje od Sao Paula. Mjesto radnje posljednjeg ogleda naših reprezentativaca u skupini A jest Arena Pernambuco, koja kao i ona amazonska u Manausu može primiti četrdeset i šest tisuća ljudi. Na njoj svoje susrete igra brazilski prvoligaš Nautico, a smješten je u zapadnom predgrađu Sao Lourenco da Mata. 

Tri utakmice, tri različita kraja Brazila. Uz tešku skupinu, trebat će i puno putovati te se prilagođavati različitim vremenskim uvjetima. 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.