SKUPINA PUTNIKA

Hrvatska reprezentacija mora najviše putovati

Subota, 07. prosinca 2013. 12:53 Napisao/la  SC

Tri utakmice, tri različita kraja Brazila. Uz tešku skupinu, trebat će se prilagođavati različitim vremenskim uvjetima

Hrvatska nogometna reprezentacija doznala je svoje suparnike u grupnoj fazi natjecanja na Svijetskom prvenstvu idućega ljeta u Brazilu. Ples kuglica u Costa do Sauipeu kockaste je rasporedio u skupinu A zajedno s Brazilom, Meksikom i Kamerunom. Zanimljiv detalj posebnosti te skupine jest prostorna i vremenska udaljenost gradova domaćina.

Otvaranje Mundijala protiv domaćina, 12. lipnja (22 sata po hrvatskom vremenu) odigrat će se na Areni de Sao Paulo u istoimenom gradu, koglomeraciji kojoj gravitira područje od oko devetnaest milijuna stanovnika. Stadion će biti službeno otvoren u siječnju, te će postati dom trofejnog Corinthiansa. Uz izgradnju Arene u Sao Paulu veže se nesreća iz studenoga u kojoj su zbog pada s dizalice kod namještanja konstrukcije krova smrtno stradala dva radnika. Uz utakmicu Hrvatske i Brazila taj će komplekst ugostiti još tri usreta u grupnoj fazi, jedan u osmini finala te jednu utakmicu poluzavršnice.

Nakon grandioznog otvaranja dvadesetog Svjetskog prvenstva valja sjesti u zrakoplov i uputiti se u 2700 kilometara udaljeni grad Manaus, u srce prašume Amazone. Ondje će Modrić, Mandžukić i društvo u boj protiv Kameruna, 18. lipnja (21 sat po hrvatskom vremenu). Arena Amazonia završena je prije nekoliko dana, te će također biti otvorena početkom sljedeće godine. Stadon je to usred džungle, u gradu u kojem je prosječna lipanjska vlažnost 83 posto, uz temperature nerjetko veće od 35 celzijevih stupnjeva. 

Nakon putovanja kroz prašumu, opet se valja vratiti na obalu, u grad Recife. Jedna od najvećih luka na atlantskom oceanu avionom je udaljena tri tisuće kilometara od Manausa, a tisuću manje od Sao Paula. Mjesto radnje posljednjeg ogleda naših reprezentativaca u skupini A jest Arena Pernambuco, koja kao i ona amazonska u Manausu može primiti četrdeset i šest tisuća ljudi. Na njoj svoje susrete igra brazilski prvoligaš Nautico, a smješten je u zapadnom predgrađu Sao Lourenco da Mata. 

Tri utakmice, tri različita kraja Brazila. Uz tešku skupinu, trebat će i puno putovati te se prilagođavati različitim vremenskim uvjetima.