HRVATSKA - MEKSIKO (22) Niko Kovač: Budemo li uživali u svom nogometu, ući ćemo u drugi krug

Ponedjeljak, 23. lipnja 2014. 03:46 Napisao/la  P. M.

Igramo lijepo i dobro i trebamo se posvetiti tome. Mislim da možemo napraviti nešto povijesno. Neće biti neuspjeh ako ne prođemo, ali trenutno o tome ne razmišljam, kaže Niko Kovač

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom nova je povijesna utakmica. Ponovno se postavlja pitanje iz Hamleta - Biti ili ne biti. Mjesto radnje je u brazilskom lučkom gradu Recifeu na obali koju oplakuje Atlantik Vatreni će tražiti plasman u osminu finala Svjetskog nogometnog prvenstva, prvi puta nakon trofejne 1998. godine. Protivnik je Meksiko, čvrsta i vrlo organizirana momčad u obrani, a ubojita u napadu. Iako su u prva dva kola mrežu svojih suparnika zatresli tek jednom, nije za umanjivati njihove ofanzivne ambicije.

Vatreni su dvadeset i četiri sata prije odradili posljednji trening na Areni Pernambuco gdje će večeras od 22 sata krenuti u boj za jedno od prva dva mjesta koja iz skupine A vode u drugi krug. Osim drugog, na stolu je još uvijek i prvo, ali najprije treba pobijediti Meksiko. Slavlje protiv Kameruna i rekordna pobjeda na Svjetskim prvenstvima već se zaboravila, a hrvatski je izbornik uvjeren kako u svojoj momčadi ima ono što može odlučiti susret.

- Vidio sam dobru Hrvatsku protiv Brazila, a vidjelo se protiv Kameruna kako smo reagirali na sve što se zbivalo van terena. Igramo lijepo i dobro i trebamo se posvetiti tome. Mislim da možemo napraviti nešto povijesno, od Islanda nadalje vidi se kako igrači razumiju našu filozofiju, jako su inteligentni. Imam pravo razmišljati pozitivno, budemo li uživali u svom nogometu, imamo šanse ući u drugi krug. Da ne vjerujem u prolaz, ne bismo uopće trebali biti ovdje, kazao je Kovač na posljednjem obraćanju novinarima u Recifeu.

I dalje mu je u sjećanju susret protiv istog suparnika, na početku puta kroz Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji prije dvanaest godina. Meksiko je tada slavio rezultatom 1:0, a izbornik veli kako ga ne zanimaju previše prisjećanja na te dane.

- Sjećam se dobro te utakmice, kao i Marqueza koji je i danas vođa momčadi. Ne tražimo revanš, prošlo je dvanaest godina, ali imamo svoj cilj, kao što ga ima i protivnik. Imamo nadu, volju i želju plasirati se u sljedeći krug, a smatram da je pritisak ionako na Meksiku s obzirom na njihove ciljeve, rekao je.

Uvijek postoji i element 'ako'. U slučaju da se dogodi poraz ili ne bude odgovarao eventualni nerješeni ishod Hrvatska će, kao i na protekla dva Mundijala na kojima je sudjelovala, natejcanje napustiti nakon prvoga kruga. Izbornik zaključuje kako je uvjeren da se Vatreni mogu plasirati u osminu finala.

- Neće biti neuspjeh ne prođemo li, ali ne razmišljam o tome. Maksimalno smo se pripremili, a ova još uvijek mlada generacija ima fond igrača na koji se može osloniti i može još dugo biti zajedno. Nadam se da je ovo lijep početak, rekao je.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.