HRVATSKA - MEKSIKO (22) Niko Kovač: Budemo li uživali u svom nogometu, ući ćemo u drugi krug

Ponedjeljak, 23. lipnja 2014. 03:46 Napisao/la  P. M.

Igramo lijepo i dobro i trebamo se posvetiti tome. Mislim da možemo napraviti nešto povijesno. Neće biti neuspjeh ako ne prođemo, ali trenutno o tome ne razmišljam, kaže Niko Kovač

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom nova je povijesna utakmica. Ponovno se postavlja pitanje iz Hamleta - Biti ili ne biti. Mjesto radnje je u brazilskom lučkom gradu Recifeu na obali koju oplakuje Atlantik Vatreni će tražiti plasman u osminu finala Svjetskog nogometnog prvenstva, prvi puta nakon trofejne 1998. godine. Protivnik je Meksiko, čvrsta i vrlo organizirana momčad u obrani, a ubojita u napadu. Iako su u prva dva kola mrežu svojih suparnika zatresli tek jednom, nije za umanjivati njihove ofanzivne ambicije.

Vatreni su dvadeset i četiri sata prije odradili posljednji trening na Areni Pernambuco gdje će večeras od 22 sata krenuti u boj za jedno od prva dva mjesta koja iz skupine A vode u drugi krug. Osim drugog, na stolu je još uvijek i prvo, ali najprije treba pobijediti Meksiko. Slavlje protiv Kameruna i rekordna pobjeda na Svjetskim prvenstvima već se zaboravila, a hrvatski je izbornik uvjeren kako u svojoj momčadi ima ono što može odlučiti susret.

- Vidio sam dobru Hrvatsku protiv Brazila, a vidjelo se protiv Kameruna kako smo reagirali na sve što se zbivalo van terena. Igramo lijepo i dobro i trebamo se posvetiti tome. Mislim da možemo napraviti nešto povijesno, od Islanda nadalje vidi se kako igrači razumiju našu filozofiju, jako su inteligentni. Imam pravo razmišljati pozitivno, budemo li uživali u svom nogometu, imamo šanse ući u drugi krug. Da ne vjerujem u prolaz, ne bismo uopće trebali biti ovdje, kazao je Kovač na posljednjem obraćanju novinarima u Recifeu.

I dalje mu je u sjećanju susret protiv istog suparnika, na početku puta kroz Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji prije dvanaest godina. Meksiko je tada slavio rezultatom 1:0, a izbornik veli kako ga ne zanimaju previše prisjećanja na te dane.

- Sjećam se dobro te utakmice, kao i Marqueza koji je i danas vođa momčadi. Ne tražimo revanš, prošlo je dvanaest godina, ali imamo svoj cilj, kao što ga ima i protivnik. Imamo nadu, volju i želju plasirati se u sljedeći krug, a smatram da je pritisak ionako na Meksiku s obzirom na njihove ciljeve, rekao je.

Uvijek postoji i element 'ako'. U slučaju da se dogodi poraz ili ne bude odgovarao eventualni nerješeni ishod Hrvatska će, kao i na protekla dva Mundijala na kojima je sudjelovala, natejcanje napustiti nakon prvoga kruga. Izbornik zaključuje kako je uvjeren da se Vatreni mogu plasirati u osminu finala.

- Neće biti neuspjeh ne prođemo li, ali ne razmišljam o tome. Maksimalno smo se pripremili, a ova još uvijek mlada generacija ima fond igrača na koji se može osloniti i može još dugo biti zajedno. Nadam se da je ovo lijep početak, rekao je.