F1; Nico Rosberg novim slavljem u Austriji smanjio zaostatak za Lewisom Hamiltonom u ukupnom poretku

Nedjelja, 21. lipnja 2015. 16:17 Napisao/la  SC

U ukupnom poretku prednost Hamiltona ispred Rosberga sada se smanjila na samo deset bodova, a Britanac će za popravni imati priliku već za dva tjedna, na domaćem terenu u Silverstoneu.

Nico Rosberg stigao je do svoje jedanaeste pobjede u karijeri ove nedjelje na Red Bull Ringu, ispred timskog kolege Lewisa Hamiltona i Felipea Masse u Williamsu. Njemački vozač ponovo se približio timskom kolegi i najavio žestoku borbu za titulu prvaka, kakva je viđena i prošle sezone. Drugu godinu zaredom Nico Rosberg slavio je na Velikoj nagradi Austrije i tako potvrdio da mu staza u Spielbergu iznimno odgovara.

Bila je to utrka koju je obilježio žestoki sudar Alonsa i Raikkonena već u prvom krugu, u kojem su oba vozača prošla bez težih ozljeda, iako incident nije izgledao bezazleno. Rosberg je pak na startu prošao Hamiltona, a izlazak sigurnosnog automobila nije ga izbacio iz takta. Do kraja utrke mirno je čuvao svoju prednost i na kraju dočekao pogrešku timskog kolege koja je sve riješila.

Lewis Hamilton izgubio je vodstvo u prvom zavoju, ali se držao na dvije sekunde zaostatka za Rosbergom. No, prilikom ulaska u boks napravio je pogrešku pri izlasku na stazu, prešavši zadanu liniju izlaza iz boksa. Zaradio je pet sekundi kazne dodanih na konačno vrijeme pa se morao pomiriti s drugim mjestom.

Na pobjedničkom postolju ponovo se našao jedan Williams. Kao i u Montrealu, iskoristila je britanska momčad greška Ferrarija i na kraju došla na svoje. Ovaj put Felipe Massa je završio treći, ispred Sebastiana Vettela koji je mirno držao poziciju iza 'srebrnih strijela', ali onda je izgubio dvadesetak sekundi u boksu zbog pogreške mehaničara.

Peto mjesto pripalo je Valtteriju Bottasu u drugom Williamsu, a šesto pobjedniku '24 sata Le Mansa', Nici Hülkenbergu. Bodove su još osvojili Pastor Maldonado, Max Verstappen, Sergio Perez i Daniel Ricciardo.

McLaren Honda ponovo je doživjela katastrofu. Alonso je završio utrku nakon starta u teškom sudaru s Raikkonenom, a Button je nekoliko krugova kasnije odustao zbog kvara. Razočarao je i Red Bull u vlastitom domu. Daniel Ricciardo osvojio je tek jedan bod za 'bikove', a Kvjat je ostao bez ičega u utrci koju je završilo samo 14 bolida.

U ukupnom poretku prednost Hamiltona ispred Rosberga sada se smanjila na samo deset bodova, a Britanac će za popravni imati priliku već za dva tjedna, na domaćem terenu u Silverstoneu.

Rezultati VN Austrije: 1. Nico Rosberg (Mercedes) 1:30:16.930 2. Lewis Hamilton (Mercedes +8.800 3. Felipe Massa (Williams) +17.573 4. Sebastian Vettel (Ferrari) +18.181 5. Valtteri Bottas (Williams) +53.604

Poredak vozača: 1. Lewis Hamilton (Mercedes) 169, 2. Nico Rosberg (Mercedes) 159, 3. Sebastian Vettel (Ferrari) 120, 4. Kimi Raikkonen (Ferrari) 72, 5. Valtteri Bottas (Williams) 67

Poredak konstruktora: 1. Mercedes 285, 2. Ferrari 180, 3. Williams 104, 4. Red Bull 54, 5. Lotus 23

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.