F1; Nico Rosberg novim slavljem u Austriji smanjio zaostatak za Lewisom Hamiltonom u ukupnom poretku

Nedjelja, 21. lipnja 2015. 16:17 Napisao/la  SC

U ukupnom poretku prednost Hamiltona ispred Rosberga sada se smanjila na samo deset bodova, a Britanac će za popravni imati priliku već za dva tjedna, na domaćem terenu u Silverstoneu.

Nico Rosberg stigao je do svoje jedanaeste pobjede u karijeri ove nedjelje na Red Bull Ringu, ispred timskog kolege Lewisa Hamiltona i Felipea Masse u Williamsu. Njemački vozač ponovo se približio timskom kolegi i najavio žestoku borbu za titulu prvaka, kakva je viđena i prošle sezone. Drugu godinu zaredom Nico Rosberg slavio je na Velikoj nagradi Austrije i tako potvrdio da mu staza u Spielbergu iznimno odgovara.

Bila je to utrka koju je obilježio žestoki sudar Alonsa i Raikkonena već u prvom krugu, u kojem su oba vozača prošla bez težih ozljeda, iako incident nije izgledao bezazleno. Rosberg je pak na startu prošao Hamiltona, a izlazak sigurnosnog automobila nije ga izbacio iz takta. Do kraja utrke mirno je čuvao svoju prednost i na kraju dočekao pogrešku timskog kolege koja je sve riješila.

Lewis Hamilton izgubio je vodstvo u prvom zavoju, ali se držao na dvije sekunde zaostatka za Rosbergom. No, prilikom ulaska u boks napravio je pogrešku pri izlasku na stazu, prešavši zadanu liniju izlaza iz boksa. Zaradio je pet sekundi kazne dodanih na konačno vrijeme pa se morao pomiriti s drugim mjestom.

Na pobjedničkom postolju ponovo se našao jedan Williams. Kao i u Montrealu, iskoristila je britanska momčad greška Ferrarija i na kraju došla na svoje. Ovaj put Felipe Massa je završio treći, ispred Sebastiana Vettela koji je mirno držao poziciju iza 'srebrnih strijela', ali onda je izgubio dvadesetak sekundi u boksu zbog pogreške mehaničara.

Peto mjesto pripalo je Valtteriju Bottasu u drugom Williamsu, a šesto pobjedniku '24 sata Le Mansa', Nici Hülkenbergu. Bodove su još osvojili Pastor Maldonado, Max Verstappen, Sergio Perez i Daniel Ricciardo.

McLaren Honda ponovo je doživjela katastrofu. Alonso je završio utrku nakon starta u teškom sudaru s Raikkonenom, a Button je nekoliko krugova kasnije odustao zbog kvara. Razočarao je i Red Bull u vlastitom domu. Daniel Ricciardo osvojio je tek jedan bod za 'bikove', a Kvjat je ostao bez ičega u utrci koju je završilo samo 14 bolida.

U ukupnom poretku prednost Hamiltona ispred Rosberga sada se smanjila na samo deset bodova, a Britanac će za popravni imati priliku već za dva tjedna, na domaćem terenu u Silverstoneu.

Rezultati VN Austrije: 1. Nico Rosberg (Mercedes) 1:30:16.930 2. Lewis Hamilton (Mercedes +8.800 3. Felipe Massa (Williams) +17.573 4. Sebastian Vettel (Ferrari) +18.181 5. Valtteri Bottas (Williams) +53.604

Poredak vozača: 1. Lewis Hamilton (Mercedes) 169, 2. Nico Rosberg (Mercedes) 159, 3. Sebastian Vettel (Ferrari) 120, 4. Kimi Raikkonen (Ferrari) 72, 5. Valtteri Bottas (Williams) 67

Poredak konstruktora: 1. Mercedes 285, 2. Ferrari 180, 3. Williams 104, 4. Red Bull 54, 5. Lotus 23