FIA regionalni kongres u Zagrebu, predsjednik Jean Todt čestitao najboljima

Nedjelja, 13. prosinca 2015. 20:57 Napisao/la  Miroslav Krpan

Posebna čast ukazana je višestrukom prvaku u kartingu, Mađaru Ferencu Kancsaru i europskom prvaku u autocrossu, Čehu Milanu Vaneku, kojima je priznanja osobno uručio Jean Todt


Zagreb i Hrvatski auto i karting savez proteklih su dana bili domaćini FIA sport regionalnog kongresa, izuzetno značajne manifestacije, šeste u nizu ove godine u svijetu, jednog od dva takva kongresa u Europi. Okupio je čelnike 25 europskih automobilističkih saveza, kao i sam vrh Svjetske automobilističke federacije FIA-e na čelu s predsjednikom Jeanom Todtom.

Samo nekoliko sati nakon što je pobjednicima F1 prvenstva svijeta u Parizu uručio priznanja, prvi čovjek svjetske asocijacije stigao je u Zagreb i u zgusnutom programu održao konferenciju za novinare, prisustvovao prigodnom okupljanju na Trgu Bana Jelačića u znak izraza sućuti hrvatskog naroda Francuskoj, te uveličao svečanost dodjele priznanja najboljim sudionicima ovogodišnjeg Prvenstva CEZ-a – Srednjeeuropske zone u automobilizmu i kartingu.

Posebnu su čast, među 150 nagrađenih iz 13 zemalja imali dva mlada asa, dobitnici priznanja „Talents of the year“ višestruki prvak u kartingu Mađar Ferenc Kancsar i europski prvak u autocrossu Čeh Milan Vanek kojima je priznanja osobno uručio Jean Todt.

U okviru brojnih programa „Advent u Zagrebu“ upravo proglašenog najboljim u Europi na Trgu Bana Jelačića uz prisustvo francuske veleposlanice u Hrvatskoj, gradonačelnika Zagreba, predsjednika HOO i brojnih uzvanika te građana na prigodan je način u organizaciji Hrvatskog auto i karting saveza Jeanu Todtu, kao rođenom Francuzu i njegovim sunarodnjacima, izražena sućut za tragične događaje u Parizu 13.studenoga koji su potresli čitav svijet.

Na susretu s novinarima u zagrebačkom hotelu Westin u ime MUP-a RH Josip Mataija prezentirao je niz aktivnosti u sklopu Nacionalnog programa povećanja sigurnosti prometa na cestama, te udjelu Hrvatske u globalnoj akciji i desetogodišnjoj kampanji Ujedinjenih naroda „Make Roads Safe“. Osvrćući se na podatke da je u Hrvatskoj 1994. Poginulo 804 osobe, 2010. gotovo upola manje – 426, a prošle 308, Jean Todt kao čelnik FIA-e, asocijacije koja okuplja gotovo 150 nacionalnih automobilističkih saveza i nije joj u prioritetu isključivo oktanski sport, nije krio oduševljenje:

- Fasciniran sam ovim podacima, svaka vam čast. „Save kids lives“ najvažnija je akcija FIA, čak što više puno značajnija i od utrka Formule 1, kazao je Todt.

O novostima u svijetu sporta na četiri kotača i tako se više manje sve zna, teži se napretku u svakom pogledu, posebno tehnološkom poput formule 1 na elektro pogon, no nijedna manifestacija, nijeno natjecanje ne smije proći bez usavršavanja svih oblika sigurnosnog aspekta kako vozača, gledatelja, tako i organizatora. Upravo na tome FIA iz godine u godinu čini nove napore.

Među dobitnicima CEZ priznanja bilo je i pet vozača s hrvatskim licencama – Juraj Šebalj, Toni Klinc i Juraj Puškar, kao i Mađari koji brane boje hrvatskih klubova Laszlo Hernadi i Laszlo Szasz, te Zagrepčanin Damir Mašić, koji je ove sezone nastupio pod austrijskom zastavom.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.