FIA regionalni kongres u Zagrebu, predsjednik Jean Todt čestitao najboljima

Nedjelja, 13. prosinca 2015. 20:57 Napisao/la  Miroslav Krpan

Posebna čast ukazana je višestrukom prvaku u kartingu, Mađaru Ferencu Kancsaru i europskom prvaku u autocrossu, Čehu Milanu Vaneku, kojima je priznanja osobno uručio Jean Todt


Zagreb i Hrvatski auto i karting savez proteklih su dana bili domaćini FIA sport regionalnog kongresa, izuzetno značajne manifestacije, šeste u nizu ove godine u svijetu, jednog od dva takva kongresa u Europi. Okupio je čelnike 25 europskih automobilističkih saveza, kao i sam vrh Svjetske automobilističke federacije FIA-e na čelu s predsjednikom Jeanom Todtom.

Samo nekoliko sati nakon što je pobjednicima F1 prvenstva svijeta u Parizu uručio priznanja, prvi čovjek svjetske asocijacije stigao je u Zagreb i u zgusnutom programu održao konferenciju za novinare, prisustvovao prigodnom okupljanju na Trgu Bana Jelačića u znak izraza sućuti hrvatskog naroda Francuskoj, te uveličao svečanost dodjele priznanja najboljim sudionicima ovogodišnjeg Prvenstva CEZ-a – Srednjeeuropske zone u automobilizmu i kartingu.

Posebnu su čast, među 150 nagrađenih iz 13 zemalja imali dva mlada asa, dobitnici priznanja „Talents of the year“ višestruki prvak u kartingu Mađar Ferenc Kancsar i europski prvak u autocrossu Čeh Milan Vanek kojima je priznanja osobno uručio Jean Todt.

U okviru brojnih programa „Advent u Zagrebu“ upravo proglašenog najboljim u Europi na Trgu Bana Jelačića uz prisustvo francuske veleposlanice u Hrvatskoj, gradonačelnika Zagreba, predsjednika HOO i brojnih uzvanika te građana na prigodan je način u organizaciji Hrvatskog auto i karting saveza Jeanu Todtu, kao rođenom Francuzu i njegovim sunarodnjacima, izražena sućut za tragične događaje u Parizu 13.studenoga koji su potresli čitav svijet.

Na susretu s novinarima u zagrebačkom hotelu Westin u ime MUP-a RH Josip Mataija prezentirao je niz aktivnosti u sklopu Nacionalnog programa povećanja sigurnosti prometa na cestama, te udjelu Hrvatske u globalnoj akciji i desetogodišnjoj kampanji Ujedinjenih naroda „Make Roads Safe“. Osvrćući se na podatke da je u Hrvatskoj 1994. Poginulo 804 osobe, 2010. gotovo upola manje – 426, a prošle 308, Jean Todt kao čelnik FIA-e, asocijacije koja okuplja gotovo 150 nacionalnih automobilističkih saveza i nije joj u prioritetu isključivo oktanski sport, nije krio oduševljenje:

- Fasciniran sam ovim podacima, svaka vam čast. „Save kids lives“ najvažnija je akcija FIA, čak što više puno značajnija i od utrka Formule 1, kazao je Todt.

O novostima u svijetu sporta na četiri kotača i tako se više manje sve zna, teži se napretku u svakom pogledu, posebno tehnološkom poput formule 1 na elektro pogon, no nijedna manifestacija, nijeno natjecanje ne smije proći bez usavršavanja svih oblika sigurnosnog aspekta kako vozača, gledatelja, tako i organizatora. Upravo na tome FIA iz godine u godinu čini nove napore.

Među dobitnicima CEZ priznanja bilo je i pet vozača s hrvatskim licencama – Juraj Šebalj, Toni Klinc i Juraj Puškar, kao i Mađari koji brane boje hrvatskih klubova Laszlo Hernadi i Laszlo Szasz, te Zagrepčanin Damir Mašić, koji je ove sezone nastupio pod austrijskom zastavom.