HVS u najavi finala potvrdio da je u pripremi EP-a planirao osvojiti zlato

Subota, 10. rujna 2022. 14:24 Napisao/la  SC

Sport poznaje pojmove poput programiranja, planiranja, ali stopostotnog jamstva uspjeha i pobjede baš u nekom zamišljenom trenutku nema, poručuju iz HVS-a

Ivan Krapić
Ivan Krapić

Hrvatski vaterpolisti večeras (20.30) u finalu EP-a igraju protiv Mađarske.

HVS na službenoj stranici najavio je osvajanja zlata, evo objave:

Kada smo prije nepune četiri godine dobili organizaciju 35. Europskog vaterpolskog prvenstva, za Split 2022. smo ‘programirali’ zlato.

Hrvatsko dakako, čije drugo. Dakako, sport poznaje pojmove poput programiranja, planiranja, ali stopostotnog jamstva uspjeha i pobjede baš u nekom zamišljenom trenutku nema.

Pobjeda, uspjeh ovise o mnoštvu nepredvidljivih čimbenika. Na neke imamo mogućnost utjecaja, na neke baš i ne. Jedno međutim ne možete nikome oduzeti, zabraniti. Snove. I tako smo četiri godine sanjali dan u kojem će u finalu Europskog prvenstva u Splitu 2022. zaigrati Hrvatska!

Danas, u subotu 10. rujna 2022. naš je četverogodišnji ‘program’ ostvaren, a san je postao java, stvarnost.

Hrvatska večeras igra finale Europskog prvenstva. Naše četvrto ukupno, naše drugo u domovini. Prvi put je bilo u Zagrebu prije 12 godina. Znate kako je završilo. Na euro-tronu prvi put, u ‘ubitačnoj’ generaciji koja će nešto kasnije osvojiti i Olimp. Ako je ona generacija bila ubitačna, onda je ova danas – probitačna.

Izniknuli su neki novi klinci, ali su navike preuzeli od prethodnika. Jurišnici prema postolju! Oni su u vodi, ali iz nje mogu ‘zapalili’ naciju. To su Barakude izbornika Tucka u ljeto 2022. Na dva najveća natjecanja ove godine u svijetu našeg sporta, samo su tri nacije bile u krugu četiri na oba turnira. Samo Italija, Španjolska i Hrvatska! Dokaz moći i kvalitete, podatak nakon kojeg je sve drugo suvišno za reći.

Sada, međutim, sve što je bilo valja zaboraviti (tko može), te se orijentirati na posljednje 32 minuta Prvenstva, iako su uvijek mogući i peterci, te utakmicu koja ‘kruni’ novog prvaka Europe.

– Ono što ćemo morati odraditi perfektno ako želimo pobijediti, a jasno da želimo bit će agresivan obrambeni blok. Po cijenu ne znam koliko isključenja, ne želim da ostavljamo njih da nam s pet-šest metara neometano bombardiraju Marka Bijača. Zato jer je mađarsko najjače oružje šut, imaju perfektne pucače, a oni nisu šuteri, to su bombarderi. To moramo spriječiti, prije finala će izbornik Ivica Tucak.

Kada smo spominjali snove, na tu je temu upitan i Jerko Marinić Kragić; je li mogao sanjati da će jednom, nadomak rodne kuće praktički, u svojoj gradskoj četvrti, u ‘boj za zlato’, za Hrvatsku u finalu Europskog prvenstva?

Pa, sanjati sam mogao, ali u stvarnosti… I sad se to baš događa. Mislim da smo ostvarili lijep rezultat, ali ne mislimo tu stati. Mi želimo to zlato i idemo po zlato, u svojoj će maniri Marinić Kragić.

Marko Žuvela, dragulj koji sve jače blista naglasio je:

- Željeli smo pokazati da nismo mi baš bezveznjaci ili da smo slabi. Iskustvo tek stječemo, ali kvalitetu imamo. Znamo što radimo i kako doći do cilja. Znamo i koji nam je cilj. Zlato!

Nema više skrivanja, a kako ga i može biti u finalu. Svi oko njih su sanjali, priželjkivali zlato u Splitu, ali to se nije javno govorilo. Sad su se stanje i okolnosti promijenile. Sad se priča na glas, ali pričaju i same Barakude. Vjerujemo da njihov pravi ‘govor’ tek slijedi.

U bazenu, večeras, od 20.30 sati.

U finalu za prvaka Europe!

Idemo Barakude – naprijed Hrvatska!