EP U VATERPOLU

Hrvatska saznala protivnike

Subota, 23. travnja 2022. 23:03 Napisao/la  SC

Na splitskom Peristilu izvučene skupine

Hrvatska saznala protivnike

 

U pravom sportskom spektaklu na splitskom Peristilu izvučene su skupine Europskog prvenstva u vaterpolu koje se u Splitu igra od 27. kolovoza do 10. rujna.

Hrvatska reprezentacija nalazi se u skupini B u kojoj se još nalaze Grčka, Malta i Francuska. Hrvatska prvu utakmicu igra protiv reprezentacije Malte.

Jedna od težih grupa s obzirom na kvalitetu Francuske, a obzirom na to da igramo s Grcima koji su olimpijski vice prvaci. Ono što je bitno je s kim se križamo. Ukoliko bude kao na Svjetskom, skupina D i u četvrtfinalu nas budu čekali Mađarska ili Srbija onda nismo najbolje prošli. Ždrijeb je samo prvi dio koraka, mi imamo ambicije i želju da osvojimo medalju, s kim se križamo to je najbitnije. Trebamo se dobro spremiti i ući u turnir jako. Kvalitetu i želju sigurno imamo, izjavio je izbornik Ivica Tucak.

 Skupina A: Italija, Gruzija, Slovačka, Crna Gora.
Skupina B: Grčka, Malta, Francuska, Hrvatska
Skupina C: Rumunjska, Njemačka, Španjolska, Nizozemska
Skupina D: Srbija, Mađarska, Izrael, Slovenija

 - Grupa je dosta jaka. Imamo Grčku kao i u grupi za Svjetsko prvenstvo, Francusku koja je jaka momčad, tu je i Malta. Poslije se križamo s grupom D. Sve u svemu nismo imali nikakvih posebnih želja. Grupa je uredu i smatram je prolaznom. Split nam je još daleko, imamo sada Svjetsko prvenstvo u Budimpešti i o tome ćemo najprije razmišljati, a o Splitu tek kada ovo završi, izjavio je kapetan Ivan Krapić.

Spektakl na jednoj od najljepših pozornica svijeta otvorila je Ana Rucner simboličnom skladbom Destiny. Uz uvodne riječi splitske voditeljice Mirte Šurjak te kolege Marka Šapita upoznali smo jednog od najvećih zavodnika ovog prostora, dalmatinskog galeba Roka koji je već samom pojavom oduševio prisutne.

Kako je i Roko bio vaterpolist, upravo će on biti i službena maskota Europskog prvenstva za žene i muškarce koje se igra u za to posebnoj preuređenoj Spaladium Areni. Uzbudljivo izvlačenje pratili su splitski bubnjari, a posebno emotivna bila je izvedba svojevrsne vaterpolo himne Do zadnjeg daha u izvedbi Gorana Karana i Lidije Bačić.

Olimpijski vaterpolo pobjednik Josip Pavić bio je posebni izaslanik Predsjednika Vlade RH, a ovom je prilikom izjavio:

- Fenomenalan je osjećaj što se Europsko prvenstvo vraća nakon 12 godina u Hrvatsku, a nakon više od 40 u Split. Vlada RH je sa zadovoljstvom prihvatila partnersku ulogu u ovom projektu jer vaterpolo je za nas, ja ću se usuditi reći više od sporta. Stvarno se nadam i uvjeren sam da će biti spektakl. Da će se Split i Hrvatski vaterpolo savez još jednom pokazati kao sjajni domaćini. Gostoljubivost je uvijek tu bila na vrhunskom nivou i gosti će uživati kako turistički, gastronomski, u kulturnoj baštini te će biti puno dobrog vaterpola. Svima želim puno sreće, možda malo više Hrvatskoj, rekao je Pavić.

U ženskom ždrijebu Hrvatska reprezentacija igra u skupini A u kojoj su još Njemačka, Mađarska, Grčka, Nizozemska i Rumunjska. U skupni B igraju Srbija, Francuska, Slovačka, Italija, Izrael i Španjolska.

Izbornica hrvatske reprzentacije Mia Šimunić je nakon ždrijeba izjavila:

- Tri jače ekipe od nas su Mađarice, Grkinje i Nizozemke, a uz nas su Rumunjke i Njemice. Nama će najvažnija utkamica u grupi biti drugi dan kada igramo protiv Njemica. Otvaramo protiv Nizozemske. Prve četiri ekipe razigravaju za osam. Nadamo se da ćemo ući u osam i igrati najbolji ženski vaterpolo koji je Hrvatska ikad vidjela!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.