DEBAKL U BEOGRADU Svjetski i europski prvaci Hrvatskoj održali lekciju vaterpola na otvaranju EP-a

Nedjelja, 10. siječnja 2016. 22:13 Napisao/la  SC

Skupina B, 1. kolo: Srbija - Hrvatska 13:6 (3:1, 4:2, 5:1, 1:2). Sreća je u tome da Hrvatska do četvrtfinalne utakmice vjerojatno neće biti opet poražena.

Europsko vaterpolsko prvenstvo - skupina B, 1. kolo

SRBIJA - HRVATSKA 13:6 (3:1, 4:2, 5:1, 1:2)

Kombank Arena, Beograd. Gledatelja 12.000

Suci: Mark Koganov (Azerbajdžan) i Adrian Alexandrescu (Rumunjska)

SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić 3, Gocić 1, Ranđelović 1, Ćuk 1, D. Pijetlović, Nikić 1, Aleksić, Jakšić 1, Filipović, Prlainović 3, S. Mitrović 2, B. Mitrović

HRVATSKA: Pavić, Burić, Petković 1 (1), Lončar 1, Joković, Bukić, Vukičević, Bušlje 1, Sukno, Pavlović 1, Šetka 2, Macan, Bijać

Igrač više: Srbija 8 (4) Hrvatska 11 (4)

Peterci: Srbija 0 (0) Hrvatska 1 (1)

Tri isključenja: Aleksić (29)

Kada bismo morali u jednoj riječi opisati što se dogodilo prvoga dana Europskog vaterpolskog prvenstva u Beogradu, a da se tiče hrvatske nacionalne vrste, odgovor bi bio vrlo jednostavan - sramota! Iako je Srbija na ovoj smotri najboljih vaterpolista Europe domaćin i glavni favorit za obranu naslova otprije dvije goodine u Budimpešti, sastav izbornika Dejana Savića u 'finalu prije finala' rezultatom 13:6 očitao je pravu lekciju vaterpola u Kombank Areni pred dvanaest tisuća gledatelja. Srbija je demonstrirala svaki aspekt svoje moći, a Hrvatska pak svoju jalovost, nemoć, ali i manjak kvalitetnog i sportskog odnosa prema radu. Izbornik nekoć nepobjedivih barakuda Ivica Tucak rekao je u najavi da mu utakmica protiv Srbije ništa ne znači, a tako su se u bazenu pokazali i njegovi igrači. Kao da na utakmici nisu ni bili...

Za rubriku vjerovali ili ne je činjenica da je Hrvatska vodila. Igrala se druga minuta susreta, a lijepo je, ispod pazuha vrataru Branislavu Mitroviću loptu pospremio Anđelo Šetka. U sljedećih osam minuta igrala je samo Srbija, i to pretežito njeni vanjski igrači koji su malo pomalo bušili Josipa Pavića. On je, istini za volju, dosta toga i obranio, ali nije mogao sve bez kvalitetnog izlaska i preuzimanja igrača. Za 1:1 pogodio je Prlainović, nešto kasnije odbijenu je loptu nakon jedne Pavićeve obrane u bliži kut zabio Sava ranđelović, a za konačan rezultat prve četvrtine pobrinuo se Dušan Mandić, uz Filipa Filipovića na desnoj strani neshvatljivo rješenje za hrvatsku obranu.

Mandić je u desetoj minuti opet zabio za 4:1, a jednu od samo dvije četvrtinu u kojoj je Hrvatska zabila više od jednog pogotka otvara Bušlje na igraču više, u trenucima kada je vani bio Ranđelović. Sjajne golove potom postižu Mandić s jedne strane, šutem isprve, iz ramena, na asistenciju vaterpolskog fantaziste Andrije Prlainovića, odnosno Luka Lončar s centarske pozcije lobom. Do poluvremena Srbija preko Prlainovića i Jakšića postavlja na 7:3, a bio je to samo uvod u treću četvrtinu u kojoj će sve dvojbe oko pobjednika, ako ih je ikada uopće i bilo biti razrješene.

Zabijaju tako Miloš Ćuk, Slobodan Nikić i dvaputa Strahinja Mitrović za 11:3. Pitate se što rade naši nakon izlaska iz svlačionice? Baš ništa; niti pucaju, niti igraju obranu na onoj razini na kojoj od njih to traži utakmica protiv Srbije, niti se kreću, niti plivaju... Spomenut ćemo sada statistički učinak šuta samo nekih naših glavnih vedeta - Sukno 0-6, Joković 0-4, i tako dalje... Pogodak u trećem periodu nakon jako dugo vremena postiže Anđelo Šetka (danas 2-2), no i njega za 12:4 pomištava domaći kapetan Gocić.

Također za posebno mjesto u sjećanjima prijatelja vaterpola dolazi podatak da je Hrvatska zapravo dobila posljednju četvrtinu utakmice. Nakon pogotka Prlainovića izvana golove za nekoć nepobjedive Barakude zabijaju Pavlović, 36-godišnji debitant za Hrvatsku na velikim natjecanjima, odnosno Petković iz peterca kojeg ne bi niti bilo da Živko Gocić kod svog isključenja nije ometao izvođenje lopte.

Sreća je u tome da Hrvatska do četvrtfinalne utakmice vjerojatno neće biti opet poražena. Francuska (utorak, 17.15) i Malta (četvrtak, 09.30) nisu baš toliko jaki, a i u osmini finala, se (najvjerojatnije) protiv Slovačke može pobijediti.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.