Hopman Kup: Španjolska nakon maratonskog finala pobijedila Srbiju i osvojila četvrti naslov

Subota, 05. siječnja 2013. 21:02 Napisao/la  SC

Finale: Španjolska - Srbija 2:1 (Novak Đoković - Fernando Verdasco 6:3, 7:5, Anabel Medina Garrigues - Ana Ivanović 6:4, 6:7 (3), 6:2, Medina Garrigues/Verdasco - Ivanović/Đoković 6:4, 7:5)

Pred 12.518 gledatelja u Perth Areni Španjolski dvojac Anabel Medina Garrigues i Fernando Verdasco uspio je pobijediti Anu Ivanović i svjetskog broja 1 Novaka Đokovića sa 6:4 7:5 u mješovitim parovima i Furiji donijeti četvrti naslov pobjednika. Srbija koja je bila prvi nositelj turnira niti u trećem pokušaju nije uspjela osvojiti naslov. Prije današnjeg poraza ista ih je sudbina zadesila i 2008. i 2011. Godine.

A dan je za Srbiju tako dobro počeo nakon što je Đoković pobijedio Verdasca 6:4, 7:5 i doveo svoju zemlju do prednosti. Đoković je u dvoboju sa Verdascom uglavnom iz defanzive kontrolirao meč što je bilo dovoljno da ga na kraju matira. Đoković je u prvom setu došao do breaka u četvrtom gemu (3:1) i nakon toga na distanci držao Verdasca. U drugom setu, Đoković je odmah napao servis Verdasca, četiri puta bio u prilici da napravi break, ali je uporni španjolski tenisač odbijao sve napade i poveo sa 1:0. Nepisano pravilo u tenisu da neiskorištene break lopte već u slijedećem gemu koristi protivnik, i ovoga puta se pokazalo točnim, jer je Verdasco u trećem gemu iskoristio break loptu i poveo sa 3:0. Đoković je stoički podnio ova tri vezana "udarca" Verdasca, a onda je preokrenuo tijek meča u svoju korist - 3:3. Kod rezultata 5:5, Verdasco je već bio uzdrman i jednim forehandom u mrežu primio još jedan break, za vodstvo Đokovića od 6:5, koji na svoj servis koristi drugu meč loptu.

U izjednačenom i napetom pojedinačnom susretu tenisačica 50 igračica svijeta Anabel Medina Garrigues iznenadila je 13 na svijetu Anu Ivanović koja je do ovoga susreta u Perthu pokazala sjajnu formu. Završilo je 6:4 6:7(3) 6:2 nakon dva sata i 38 minuta velike borbe za 1:1 u meču. Medina Garrigues bila je u svome najboljem defanzivnomizdanju hvatajući sve i prisiljavajući Ivanovićku da radi za svaki poen. Ana Ivanović je u većem dijelu ovog dvoboja djelovala nemoćno u odnosu na Garrigues koja nije napravila niti jednu dvostruku pogrešku tijekom meča. Ivanović je istina. u oba seta vodila - sa 2:0, odnosno 3:0, ali je oba puta posustajala i dopuštala španjolskoj tenisačici da preuzme kontrolu.Ivanovićka je djelovala nesretno u drugom setu, pa je na njegovu početku čak pozvala i liječničku pomoć. Nekako je uspjela napraviti break i izjednačiti u setovima, ali je u trećem odlučujućem setu potpuno prepustila inicijativu Španjolki, čineći previše neprisiljenih pogrešaka i stoga je logično i očekivano Garrigues došla do jedne od najdražih i najvećih pobjeda u karijeri.

Pobjednika je tako odlučio napet i neizvjestan meč mjkešovitih parova. U prvom setu španjolski par je poslije tri napravljena breaka poveo sa 5:2. Srpski tenisači uspjeli su vratiti break i nakon gema na Đokovićev servis smanje na 4:5. Ali, u narednom gemu Verdasco je bio siguran na servisu i donio Španjolskoj prednost u finalu. U drugom setu su oba para čuvala servis, a prvi break je napravljen u 11. gemu, čime je Španjolska povela 6:5, a onda potom i osvojila drugi set i pobijedila potvrdivši se kao puno uigranija kombinacija. Ova je pobjeda bila posebno slatka za Garrigues jer je bila dijelom poraženog tima 2007 godine.

- Jako sam sretna jer sam pobijedila sa Fernandom. Bez njega bi ovi parovi bili gotovo nemogući za pobijediti, objasnila je nakon meča Medina Garrigues

- Mislim da je ona osvojila obadvije lopte. Pobijedila je u skoro svim svojim pojedinačnim mečevima i u svim mečevima mješovitih parova ove godine. Ti si pobjednica, ja ne znam što ja radim ovdje. Bilo je veliko zadovoljstvo igrati sa njom, našalio se Verdasco na kraju sjajnog tjedna tenisa i zabave kojemu je uživo u perth areni svjedočilo 104,464 gledatelja.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.