Povratak u stvarnost: Može li uspjeh Marina Čilića poboljšati stvari unutar Hrvatskog teniskog saveza?

Utorak, 09. rujna 2014. 14:58 Napisao  Patrik Mršnik

Teško je vjerovati da osvajanje US Opena može pokrenuti birokratski dio posla u HTS-u, neće Savez otvoriti svoja vrata novinarima ili svim zainteresiranima za stanje u hrvatskom tenisu

Odavno je već poznato da stvari u hrvatskom tenisu funkcioniraju samo na razini pojedinaca. Čilić, Karlović, Dodig, Čorić, Vekićka, Lučićka, svi su oni izdanak nekih drugih zemalja u kojima žive i rade, a zajednički im je samo nastup pod hrvatskim stijegom kada su u pitanju Davis/Fed Cup utakmice. No, niti to si svaki tenisač nije uzeo kao obvezu, pa se poput košarkaša (Giriček, Planinić, Popović, Žižić) za mnoge akcije odmiču i oni kojima je dužnost, barem moralna, dva vikenda u godini nastupati za Hrvatsku.

Tenisača-slučajeva ima puno. Posljednji je onaj Ajle Tomljanović, koji i nema previše dodirnih točaka s izborom Ive Majoli za Fed Cup oglede. Iako je Tomljanovićka bila redovno izostavljana posljednjih sezona, otkako je Majoli od Gorana Prpića nasljedila izborničku funkciju, njena promjena sportskog državljanstva, barem kako je tada naveo njen otac Ratko, nije se ticala reprezentacije. Australci su dali bolje uvjete, sigurno i veći honorar.

Ono što najviše boli jest muški tenis, odnosno odnos Hrvatskog teniskog saveza kao krovne institucije jednog od trofejnijih sportova naše zemlje ka samim igračima. Neobjašnjivo je da Ivu Karlovića izbornici redovito izostavljaju već drugu godinu zaredom, odnosno da ga u ekipi nije bilo od 2012. godine i poraza nad Argentinom u Buenos Airesu, i to nakon što je sam ostvario tri poena za veliko slavlje kod nezgodnih Japanaca, na kraju krajeva pobjedivši i Keija Nishikorija. 'Problem Karlović' krenuo je još davnih dana, kada je umjesto europskih turnira na zemlji i travi, Karlović uvijek odlazio na sjevernoameričku turneju na tvrdim podlogama, a kulminirao je pred same Olimpijske Igre u Pekingu, kada je Karlović SMS-porukom upućenom Hrvatskom olimpijskom odboru kazao kako će propustiti nastup na Igrama. 

Drugi je, onaj nešto manji na relaciji HTS - Ivan Dodig. Počeo je mladi Međugorac još kao 17-godišnjak u dresu Bosne i Hercegovine, da bi poziv hrvatske zastave stigao 2010. godine, kada je u Varaždinu svladan Ekvador. Spomenuti dvoboj s Argentinom preskočio je zbog ozljede, iako je i tada, kao i ove godine igrao na ATP Touru tjednima uoči reprezentativnih obveza. Dodig je tako preskočio Poljsku ove godine, igravši u paru s Brazilcem Melom na redovnoj bazi. Iz HTS-a nisu davali odgovore, Dodig se samo držao podalje od nacionalne vrste.

Ni Dodig ni Karlović nisu pozvani za ogled protiv Nizozemske ovoga vikenda u Amsteradmu. Karlović se sa Željkom Krajanom, izbornikom reprezentacije i ne slaže najbolje, a Dodig hini da je ozljeđen, iako jasno, u punoj snazi kada treba nastupati u utrci za Masters u parovima. Teško je vjerovati da osvajanje US Opena može pokrenuti birokratski dio posla u HTS-u, neće Savez otvoriti svoja vrata novinarima ili svim zainteresiranima za stanje u hrvatskom tenisu. Na Čilićevoj pobjedi gradit će se samo optimiozam na terenu, koji je potreban kako bi se preko Nizozemaca u kvalifikacijama ponovno našli u Svjetskoj skupini.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.