Hopman Cup: Venus Williams odvela SAD do pobjede protiv JAR-a

Nedjelja, 30. prosinca 2012. 10:23 Napisao/la  I. M.

SAD (2) - Južnoafrička Republika (6) 2:1 (Venus Williams - Chanelle Scheepers 4:6, 6:2, 6:3, John Isner - Kevin Anderson 6:7 (0), 6:7 (5) V.Williams/Isner - Scheepers/Anderson 6:3, 6:2)

Iskusna 32-godišnja Venus Williams bila je prvo ime prvoga dvoboja drugog dana Hopman Cupa. Najprije je nadoknadila set zaostatka za pobjedu protiv Chanelle Sheepers, a potom je sjajno vukla i u paru izvlačeći ono najbolje iz Johna Isnera za pobjedu drugih nositelja i eliminaciju Južnoafričke Republike.

Drugo  kolo
Skupina B Hopman Cupa: SAD (2) - Južnoafrička Republika (6) 2:1 (Venus Williams - Chanelle Scheepers 4:6, 6:2, 6:3, John Isner . Kevin Anderson 6:7 (0), 6:7 (5) V.Williams/Isner - Scheepers/Anderson 6:3, 6:2).

Bitka u tri seta koja je trajala više od dva sata i u kojoj je na kraju slavila sedmerostruka pobjednica Grand Slama Venus Williams otvorila je dnevni program drugoga dana 25. izdanja Hopman Cupa. Jedna od najboljih serverica u povijesti ženskog tenisa Venus Williams, ponajviše zahvaljujući svome najjačem oružju, uspjela je nadoknaditi set zaostatka i stići do uvodne pobjede protiv Južnoafrikanke Chanelle Scheepers sa 4:6 6:2 6:3. Američka 32 godišnja veteranka predvidljivo je griješila u dužim izmjenama i prvim servisima uspjevala je kontrolirati Scheepers.

Uz pomoć Venus Williams, koja je u početnoj fazi meča razbacala u aut dosta veliki broj udaraca sa osnovne linije, Scheepers je uspjela zadržati servis usprkos činjenici da je u četvrtom gemu Williams imala dvije break lopte. U slijedećem petom gemu Amerikanka je promašila nekoliko prvih servisa i "otvorila vrata" Južnoafrikanki koja se trudila što više produžiti izmjene udraca. Na kraju je i ona stigla do dvije break lopte, no nije ih uspjela kapitalizirati jer je Williams u ključnim trenucima odservirala discipliniranije i riješila problem. No u devetom gemu iskusna Amerikanka upala je u "rupu" iz koje se nije mogla izvući, serija neprisiljenih pogrešaka u kombinaciji sa preciznim udarcima s osnovne linije odveli su Scheepers do breaka i servisa za set. Nije se Venus predala bez borbe, stigla je u tom gemu do izjednačenja no na set loptu jedan je lagani forehand zapucala u mrežu i priči u prvome setu je bio kraj.

Ovakav slijed događaja i nije posve iznenađujući jer i u njihovom jedinom dosadašnjem susretu prošle godine u Cincinnatiju Venus je izgubila prvi set da bi na kraju pobijedila. Djelovala je jače od Južnoafrikanke u većini statističkih kategorija tijekom prvoga seta, ali jednostavno rečeno nije uspjela osvojiti nekoliko ključnih poena.

I na početku drugoga seta Venus je djelovala letargično na australskom suncu (bilo je 36 stupnjeva celzijusa)i dozvolila je Scheppers da stigne do dvije break lopte. Kada je to uspjela spasiti i odmah potom oduzeti servis protivnici Venus se probudila a Scheepers počela žaliti za propuštenim prigodama.

Venus je kapitalizirala prednost pronalazeći više prvih servisa i pogađajući linije puno preciznije sa osnovne linije dok je Scheepers istovremeno počela djelovati umorno. Bez obzira na to uspjela je na servis Amerikanke u sedmom gemu stići do izjednačenja ali ipak nije uspjela vratiti izgubljeni servis.

Venus je sve višepočela izlaziti na mrežu i agresivnije završavati poene a set je zaključila novim breakom servisa Južnoafrikanke u gemu u kojemu je imala nekoliko preciznih returna a Scheepers je set zaključila dvostrukom pogreškom štoje Amerikanki omogućilo da odlučujući set otpočne servisom.

Impresivan start bez izgubljenog poena uz pozitivan "govor tijela" čak i u poenima koje je izgubila dali su naslutiti pozitivan rasplet za Amerikanku kojoj je na ruku išla i činjenica da je Scheepers izgubila svoj prvi servis gem u drugom setu, a ubrzo potom pokleknula je na svome početnom udarcu i po šeti puta u meču uz dvije uzastopne dvostruke pogreške za kraj, Venus je preuzela kontrolu nad susretomi izgubljeni prvi set djelovao je kao ružna uspomena. Ipak uspjela je vratiti jedan izgublojeni servis i odmnah potom zadržati svoj za smanjenje zaostatka, a da je u trećem gemu u nizu uspjela otići dalje od izjednačenja na servis Venus Williams možda jeishod ovoga susreta mogao biti i drugačiji. Scheepers za utjehu ostaje da je zadržalasvoj servis smanjivši na 5:3 i primoravši Amerikanku da servira za meč. U tom ju je gemu napustio servis i morala se dobro pomučiti prije no što je winnerom svojoj reprezentaciji donijela uvodnu pobjedu.

Nakon djevojaka u Perth Arenu su izašli veliki dečki i to doslovno 206 centimetara visoki John Isner protiv tri centimetra nižeg Kevina Andersona i svima je bilo jasno da jedan gubitak servisa u pravilu znači i set ili meč. Upravo u skladu sa tim predviđanjima odvijao se ovaj susret. U šestom gemu prvoga seta Isner je došao do svoje jedine break lopte, a kako ju nije uspio realizirati tie break je bio neminovnost. U sedam dosadašnjih dvoboja ove dvojca odigrala su osam tie breakova i Anderson je vodio sa 5:3 ali niti jedan nije odigrao ovako savršeno i bez izgubljenog poena došao do seta nakon 50 minuta igre.

I u drugom setu šesti je gem bio problematičan za servera. Ovoga je puta Anderson stigao do 0:40, no nije iskoristio dva Isnerova druga servisa i velika prigoda otišla je u povijest. I u osmome gem Južnoafrikanac je imao jednu break prigodu, a kada niti nju nije iskoristio bio je jasno da nas čeka  još jedan tie break. Već u trećem poenu griješi Isner i Anderson stiže do mini breaka prednosti koji kapitalizira sa dva svoja servisa i odlazi na 4:1. Sve je išlo sa servisom i Anderson je došao do 6:3 i tri meč lopte, s time da je treća bila na njegov servis koju koristi i nakon sata i 46 minuta svojoj reprezentaciji osigurava meč odluke u mješovitim parovima.

Već u trećem gemu prvoga seta odlučujućeg meča Venus Williams upala je u probleme i Južnoafrikancim omogućila četiri vezane breeak lopte, no uspjela je sve spasiti i SAD je poveo 2:1. U petom gemu u problemima se našao John Isner koji je Južnoafrikancima dvostrukom pogreškom poklonio break i vodstvo 3:2. Odmah potom Amerikanci imaju tri prigode vratiti izgubljeno, koriste drugu i vraćaju stvari na početak za 3:3. Štoviše njihova serija trajala je četiri uzastopna gema i donijela im set sa 6:3.

Već treći gem drugoga  seta donio je američkoj kombinaciji break prednosti jer je "najslabija karika" ovoga dvoboja Chanelle Sheepers još jednom izgubila svoj servis bila je to potom jednosmjerna ulica koji su zast vremena stigli do pobjede 6:3, 6:2.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.