Novak Đoković jedan od osnivača udruge igrača, Rafael Nadal i Roger Federer protiv

Nedjelja, 30. kolovoza 2020. 13:51 Napisao/la  SC
 Sastanak na stadionu Billie Jean King
Sastanak na stadionu Billie Jean King

Novak Đoković jedan je od inicijatora stvaranja Udruge profesionalnih teniskih igrača koja je zasebno tijelo neovisno o ATP-u.

Đoković je zbog toga istupio iz ATP-ova igračkog vijeća u kojemu su ostali Roger Federer i Rafael Nadal.

Na sastanku nove udruge okupilo se sedamdesetak tenisača, sastanak je održan na stadionu Billie Jean King, gdje u ponedjeljak počinje US Open.

- Pročitao sam u ATP-jevu pismu kako oni ne mogu surađivati s ovom udrugom. Moram reći da se ne slažem s time. Mi smo legalno sto posto sigurni i dopušteno nam je napraviti igračku udrugu. Ne tražimo bojkote i nećemo formirati paralelne tourove. Ovo je važan korak za igrače i sport, kazao je Đoković.

Nova udruga trebala bi štititi interese tenisača van prvih 100 na ATP ljestvici, cilj je pravednija distribucija novca.

Igrači su nezadovoljni djelovanjem predsjednika ATP-ova vijeć Andree Gaudenzija, posebice u razdoblju koronakrize, kada su ostali bez prihoda.

Od hrvatskih tenisača udrugu su na društvenim mrežama podržali Ivo Karlović, Ivan Dodig, Nikola Mektić i Mate Pavić, Marin Čilić i Borna Ćorić nisu se oglasili.

Rafael Nadal i Roger Federer ne dijele Đokovićeve stavove:

- Svijet živi u teškoj i kompliciranoj situaciji. Osobno vjerujem kako su ovo vremena za mirnoću i rad svih nas u istom smjeru. Vrijeme je za ujedinjenost, a ne odvajanje. Ovo su trenuci u kojima možemo ostvariti velike stvari ako je svijet tenisa ujedinjen, napisao je Nadal na Twitteru.

- Slažem se. Ovo su izazovna i nesigurna vremena, ali vjerujem da je važno za nas igrače da ostanemo ujedinjeni i kao sport popločimo najbolji mogući put naprijed, smatra Federer.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.