FINALE DAVIS CUPA

Radek Štepanek donio Češkoj salataru

Nedjelja, 18. studenog 2012. 20:20 Napisao/la  I. Milatić

Češka - Španjolska 3:2 (Berdych – Ferrer 2:6, 3:6, 5:7, Štepanek – Almagro 6:4, 7:6 (0), 3:6, 6:3)

 Radek Štepanek ispisao je povijest češkog tenisa. Teniski veteran koji će uskoro napuniti 34 godine po šesti je puta u karijeri dobio prigodu igrati peti odlučujući meč i treći je puta uspio stići do pobjede. Ova je bila posebno važna i slatka. Njome je donio Češkoj prvi Davis Cup od samostalnosti i dva tjedna nakon Fed Cupa koji su osvojile njegove sunarodnjakinje svojoj zemlji donio je „double“ o kojem mnogi mogu samo sanjati. Iskoristio je Čeh drugu meč loptu i nakon tri sata i 51 minute pobijedio Almagra i „spasio“ Berdycha koji je bio utučen nakon što ga je deklasirao Ferrer i odgovornost i teret prebacio na Štepanekova leđa.

{jb_blackbox-right}Finale Davis Cupa
Treći dan: Berdych – Ferrer 2:6, 3:6, 5:7, Štepanek – Almagro 6:4, 7:6 (0), 3:6, 6:3.{/jb_blackbox-right}

David Ferrer u fantastičnoj je formi i zaista može žaliti jer je u nedjelju odigrao posljednji meč sezone. Nije niti Berdych bio u lošijoj formi, ali ovoga puta nije uspio učiniti ništa. Porazom češkog prvog reketa ostao je netaknut rekord Ivana Ljubičića od 11 uzastopnih pobjeda u Davis Cupu. Ferrer je u meč koji je morao pobijediti ušao na savršen način sa breakom u drugom gemu i potvrdom za 3:0 bez izgubljenog poena na servisu. U osmoj igri prvoga seta Ferrer je jeoš jednom naprvio break i sa 6:2 došao do prvoga seta.

Drugi je set ponudio presliku prvoga jer je Ferrer na identičan način stigao do 3:0, a jedina razlika bila je u tome što do kraja seta više nije bilo oduzimanja servisa pa je logičan slijed bio 6:3 za Španjolca. Presudan break u savršenoj partiji Ferrer je napravio u trećoj igri trećega seta za vodstvo 2:1, otišao je na 3:1 i 4:2 a Berdych je „labuđi pjev“ imao došavši na 5:4, no ta tri vezana gema bilo je sve što je Berdych pokazao jer do kraja susreta na isti način uzvratio je Ferrer i Španjolska je relativno brzo i relativno lako stigla do poravnanja na 2:2.

U stogodišnjoj povijesti neslužbenog teniskog svjetskog prvenstva rušeni su svakakvi rekordi, a u nedjelju je Radek Štepanek srušio još jedan. Postao je prvi tenisač preko 30 godina koji je pobijedio u petom meču. Čeh koji će za koji dan napuniti 34 godine u prašku je O2 Arenu ušao uz zvuke Eye of the tiger pa je sve više nalikovalo na boks nego na tenis. Prvi je set bio apsolutno izjednačen sve do desete igre kada Štepanek Almagru uzima servis za konačnih 6:4. Almagro je bio svjestan da mora nešto promijeniti i takav pristup donio mu je prvi break u meču kada odlazi na 3:2 i potvrđuje prednost servisom za 4:2. No, Štepanek se nije predavao i vratio je break za 4:4. Nakon tih uzbuđenja bez većih problema stiglo se do tie breaka koji je Savršeno odigrao Čeh i ne izgubivši niti poena stigao je na samo set od pobjede.

Štepanek  je imao sjajnu šansu sve riješiti već na startu trećeg seta. Almagro je očito bio u šoku nakon tie breaka i to se odrazilo sa 0:40. Španjolac ipak „smiruje strasti“ i poveo je s 1:0. Tek u četvrtoj igri trećega seta dogodilo se novo uzbuđenje. Nicolas Almagro stigao je do break lopte i da ju je realizirao mogao je zakomplicirati stvari, ali nije. Na naredni servis Čeha situacija se ponovila. Almagro je došao do 30:40, no ovoga puta ju je realizirao i kao i u drugom setu stigao je do 4:2. Priprijetio je Štepanek u narednoj igri došavši na 15:30, ali Almagro sa tri sjajna servisa odlazi do 5:2. Na kraju je Španjolac realizirao drugu set loptu i stigao do 6:3.

I kada se očekivalo da će Španjolac biti u psihološkoj prednosti Štepanek je sa tri sjajna returna stigao do breaka za 2:0 i nakon toga odigrao je kao u transu. Kod 4:2 za Čeha stigao je Almagro do izjednačenja, no to je bilo sve. Prepuna dvorana nosila je svoga junaka do velike, možda i najveće pobjede u njegovoj karijeri. Nakon trodnevne velike borbe Češka je mogla slaviti svoje junake.

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.