FED Cup: Hrvatske tenisačice porazom od Poljske ostale bez Svjetske skupine 2

Subota, 09. veljače 2013. 23:04 Napisao/la  SC

Fed Cup, Hrvatska - Poljska: 1:2 Konjuh - U. Radwanska 2-6, 6-3, 7-6(6), Vekić - A. Radwanska 3-6, 2-6, Jurak/Konjuh - A. Radwanska/U. Radwanska 2-6, 4-6

 

 

Hrvatska FED Cup reprezentacija nije uspjela izboriti kvalifikacije za plasman u Svjetsku skupinu 2, pa će i sljedeće godine igrati u Euroafričkoj zoni. U odlučujućem dvoboju turnira u Eilatu u Izraelu Hrvatska je izgubila od favorizirane Poljske s 1:2.

 

Hrvatske tenisačice povele su s 1:0 nakon što je 15-godišnja Ana Konjuh u neizvjesnom dvoboju svladala 37. tenisačicu svijeta Urszulu Radwansku s 2:6, 6:3 i 7:6 (6).  Nakon što je izgubila početni break prednosti (2:0), Konjuh se iz gema u gem na svom servisu nalazila u velikim problemima. No, izvukla je 0-30 kod 3:4 i 4:5, nakon čega je kod 5:5 napravila break bez izgubljenog poena. Na servisu za meč bila je dva poena od pobjede (30-15), a onda je Radwanska s tri uzastopna poena izborila tie break. U 13. igri Konjuh nijednom nije bila u zaostatku. Triput je prokockala mini-break viška (1-0, 3-1, 5-4), ali je kod 6-5 imala meč loptu, doduše na servisu Radwanske. Poljakinja je anulirala tu meč loptu, ali je Konjuh napravila novi mini-break i ovaj put otišla do kraja, s 8-6. Meč je trajao dva sata i 16 minuta, a zanimljivo, Radwanska je osvojila dva poena više (102-100). Osvojila je i više poena (po postotku) na svom servisu te protiv servisa, no ništa od toga nije joj bilo dovoljno za pobjedu.

 

Najveći je to "skalp" 15-godišnje Dubrovkinje, kojoj je to ukupno 21. pojedinačna pobjeda u nizu. Prethodno je osvojila juniorske turnire Eddie Herr i Orange Bowl, kao i Australian Open. Ovog tjedna u Eilatu ostvarila je, uz ovu, ukupno tri pobjede.

 

Donna Vekić nije uspjela iznenaditi četvrtu tenisačicu svijeta Agnieszku Radwansku, koja je slavila sa 6:3 i 6:2. Iako je 16-godišnja Osječanka u susret krenula odlično i imala break loptu za vodstvo 3:0. Poljakinja je nakon 2:3 nanizala šest gemova i tu se meč okrenuo na njenu stranu.

 

Pitanje pobjednika riješio je dvoboj parova u kojem su sestre Radwanske bile bolje od Konjuh i Darije Jurak sa 6:2 i 6:4.  U okršaju parova hrvatski dvojac je krenuo odlično, osvojivši prva dva gema, no potom je izgubio šest zaredom. U drugoj dionici opet su Jurak i Konjuh krenule izvrsno, potom izgubile prednost, a ključan trenutak bio je kad su kod rezultata 4-4 propustile tri break-lopte, da bi u sljedećem gemu došle do pobjedonosnog breaka, ukupno šestog u meču. Poljska će tako u kvalifikacije za drugi razred natjecanja u FED Cupu, a Hrvatska ostaje u trećem.

 

Fed Cup, Hrvatska - Poljska: 1:2 Konjuh - U. Radwanska 2-6, 6-3, 7-6(6), Vekić - A. Radwanska 3-6, 2-6, Jurak/Konjuh - A. Radwanska/U. Radwanska 2-6, 4-6

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.