POBJEDNIK US OPENA

Marin Čilić osvojio prvi Grand Slam turnir u karijeri

Utorak, 09. rujna 2014. 00:23 Napisao/la  SC

Finale US Opena: Marin Čilić (HRV/14) - Kei Nishikori (JPN/10) 6:3 6:3 6:3

Marin Čilić osvojio je US Open! Učinio je to na iznimno uvjerljiv način, s tri puta po 6:3 svladao je desetog nositelja, Japanca Keija Nishikorija. Trebalo mu je sat i pedeset šest minuta da uzme svoju desetu turnirsku pobjedu, zasada najveću u karijeri.

Krenuo je izvrsno naš tenisač, bio trkački ravnopravan fizički vrlo jakom Japancu, čiji je forte uglavnom motorika, brzina rada ruku i raznovrsnost udaraca. Onaj izraženiji kod Čilića, servis, zakazao je, no rezultatski se to nije primjetilo. Čilić je prvi set prelomio kod 3:2, uzeo je servis Nishikoriju teško, iako je imao 0:40, uspio je dvije spasiti Japanac, no treću break-priliku nije. Riješava ga Marin sa 6:3, uz pet as-servisa i tek 44 posto prvog servisa. Osnovnu je razliku činio broj 'winnera' - 11:2.

Put do titule
1. kolo: Baghdatis (Cipar) - 6:3, 3:1, predaja)
2. kolo: Marchenko (Ukrajina) - 7:6, 6:2, 6:4
3. kolo: Anderson (JAR) - 6:3, 3:6, 6:3, 6:4
1/8: Simon (Francuska) - 5:7, 7:6, 6:4, 3:6, 6:3
1/4: Berdych (Češka) - 6:2, 6:4, 7:6
1/2: Federer (Švicarska) - 6:3, 6:4, 6:4
finale: Nishikori (Japan) - 6:3, 6:3, 6:3

U drugom se sve popravilo, Marin je sa 6:2 došao u priliku za prvi Grand slam turnir u karijeri. Bilo je 1:1, ponovno je Čilić imao 0:40, no ponovno ga lukavom igrom vraća Nishikori. Toga je puta četvrta break-lopta kod Čilićeve prednosti bila odlučujuća, nije za njeno vraćanje snage imao Japanac. U sljedećm gemu Čilić se već doveo do neprilike, no spašava i on dvije break-lopte i 15:40, štoviše, radi novi break i za sat vremena igre dolazi do 6:3 iz prvog i 5:2 iz drugog seta. Nakon izmjene lopti, Nishikori uzima break, no Marin ga vraća i uzima set s istovjetnih 6:3. Tada je statistika bila na Marinovoj strani, prvi se servis popeo na zavidnih 64 posto, ispalio je sve skupa deset aseva, bio opasnost na svakom poenu.

Nishikori je cijelo to vrijeme tražio odgovor na Marinovu igru. Pokušavao je promjenom ritma, smjera no naše je tenisač na sve imao spreman odgovor, kao da je ivujek bio korak ispred. Bilo je tako i početkom trećeg seta kada su odigrana dva iznimno dugačka gema. Na samom početku Čilić ispaljuje tri vezana asa, Nishikori ga vraća na 'deuce', no Marin s nova dva lukava prva servisa zaobilazi prepreke. Sve je jača tada bila Nishikorijeva prijetnja, no Čilić je sve fizički izdržao i držao svoj servis, što je u takvim, psihološki iscrpljujućim mečevima, a posebno u njihovim završnicama osnovni preduvjet za uspjeh.

Čilić kod 2:1 u trećem setu ima dvije break-prilike. Nakon što prvu dugim forehandom šalje u aut, druga, ona kod 30:40 trajala je najduže u meču, no uzeo ju je Čilić i poveo s kapitalnih 3:1. Nastavio je nizati aseve, Nishikori je bezuspješno prijetio, imao i tri break-lopte na 4:2, no bila je to zapravo iskorištena meč-lopta. Iskontrolirao je Čilić utakmicu od početka do kraja. Mali pad koji muse dogodio kod gubitka servisa u drugom setu nije ga omeo, imao je čistu glavu i pobijedio potpuno zasluženo. Pokazao je da je po trenutnoj formi najbolji na svijetu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.