Crna hrvatska teniska subota u Dohi: Karlović, Veić i Mektić poraženi

Subota, 29. prosinca 2012. 17:08 Napisao/la  I. M.

1. kolo kvalifikacije: Dušan Lajović (Srbija) - Nikola Mektić (Hrvatska) 6:3, 4:6, 6:3, Peter Gojowczyk (Njemačka) - Ivo Karlović (Hrvatska, 2) 6:4, 7:6 (5), David Guez (Francuska) - Antonio Veić (Hrvatska, 4) 6:4, 5:7, 7:6 (3)

Prvo kolo kvalifikacija za veliki milijun 54.720 dolara vrijedan ATP turnir u katarskoj prijestolnici Dohi donijelo je  nastup i poraze  trojce  hrvatskih tenisača. U prvom dvoboju dana na terenu broj 3 Srbin Dušan Lajović bio je bolji od Nikole Mektića sa 6:3, 4:6, 6:3. Pobjednika je presudila činjenica da je Mektić u svakom od tri seta najmenje dva puta gubio početni udarac. Istini za volju u prvoj je dionici dva puta servis gubio i Lajović, ali Mektića je "ubilo" katastrofalnih 46 posto prvoga servisa.

Stigao je 22-godišnji Lajović (ATP 163) do breaka u sedmoj igri drugoga seta, no Mektić je odmah potom imao tri break prilike za povratak u set. Iskoristio je prvu i produžio meč. U desetom gemu stigao je 24-godišnji Mektić (ATP 253) i do set lopte na Lajovićev servis koju je odmah pretvorio u set i nakon sat i 18 minuta ušlo se u odlučujuću dionicu. Do breaka je opet došao srpski tenisač u trećem gemu, a isto je ponovio u sedmom gemu trećega seta i kod 5:2 servirao za meč. Međutim, Mektić je vratio jedan break, ali je potom još jednom izgubio svoj servis i priči je nakon sata i 51 minute bio kraj. Na kraju je Mektićev prvi servis bio 52 posto a realizacija break prigoda vrlo skromnih 2 od 7 za razliku od solidnih 5 od 8 Dušana Lajovića.

Kronološki gledano drugi od Hrvata na teren je izašao drugi nositelj kvalifikacija i stoti reket svijeta Ivo Karlović. Njegov protivnik bio je relativno nepoznati Nijemac Peter Gojowczyk, 181 igrač svijeta. Očito je dobro proučio Karlovića jer mu je u prvom gemu odmah oduzeo servis i tu prednost držao do kraja prvoga seta koji je okončao sa 6:4 nakon 41 minute. Karloviću nije pomoglo niti devet as servisa u prvome setu jer mu je postotak prvog servisa bio mizernih 53%.

Već u trećem gemu drugoga seta deset godina mlađi Nijemac imao je novu prigodu Karloviću oduzeti servis no srećom "Div sa Šalate" pronašao je svoje glavno oružje servis i poveo sa 2:1. Iako je Karlović bio opasniji na protivnikov servis u drugoj se dionici očekivano došlo do tie breaka. Tu je iskustvo "Karla Velikog" došlo do izražaja. Poveo je odmah sa 3:0 uz dva minibreaka i time gotovo osigurao treći odlučujući set. Međutim, tada se dogodilo gotovo nemoguće. Nijemac Karloviću oduzima oba njegova servisa i umjesto 5:0 smanjuje na 3:2 i vraća se u set. Čudan je to bio tie break jer prije promjene strana bivši hrvatski Davis Cup reprezentativac opet ima minibreak prednosti za 4:2. Imao je Ivo i 5:3 i servis ali Gojowczyk je opet sjajno reternirao i smanjio na 5:4 i sa dva svoja servisa stigao do 5:6 i meč lopte koju koristi i nakon sat i pol prolazi u drugo kolo kvalifikacija. Karlović je nastup u Dohi okončao sa 17 as servisa uz 62% ubačaja prvoga servisa.

ATP Doha kvalifikacije
1. Kolo: Dušan Lajović (Srbija) - Nikola Mektić (Hrvatska) 6:3, 4:6, 6:3, Peter Gojowczyk (Njemačka) - Ivo Karlović (Hrvatska, 2) 6:4, 7:6 (5), David Guez (Francuska) - Antonio Veić (Hrvatska, 4) 6:4, 5:7, 7:6 (3)

Posljednji meč dana na terenu broj 4 imao je Antonio Veić (ATP 131) protiv Francuiza Davida Gueza. Niti on nije opravdao očekivanja. Do breaka protiv 221 tenisača svijeta Francuza Gueza Veić je stigao u petom gemu prvoga seta no onda je po svom starom običaju sam sebi zakomplicirao život. Dozvolio je Francuzu da odmah dođe do dvije vezane break lopte, ovaj je iskoristio drugu i poravnao rezultat na 3:3. Nije stao na tome nego je u osmoj igri za vodstvo 5:3. Veić se vraća u život, no nažalost još jednom gubi servis i Guez osvaja set sa 6:4.

Drugi set Veić otvara breakom no to kod njega nikada ne jamči uspjeh. Istina potvrdio je break za 2:0, ali već u četvrtom gemu gubi servis i Guez stiže do 2:2 sa servisom. Do 5:5 više nije bilo stresova a onda je Veić stigao do 0:40.Prvu break loptu Guez je spasio asom no drugu nije uspio i Veić je kod 6:5 servirao za izjednačenje u setovima i nakon sat i 42 minute uspio je u tome dobivši set sa 7:5.

No, nije 24-godišnjak iz Malog Lošinja stao na tome jer je odmah na početku odlučujućeg seta stigao do breaka. No opet je sebi dozvolio luksuz da Gueza vrati u meč sa tri vezane prigode za oduzimanje servisa ali onda on radi niz od pet poena i potvrđuje break za 2:0. Nažalost trećom dvostrukom pogreškom Veja vraća Gueza u meč kod 2:2. Kao da su se ova dvojca odlučila nadmetati tko će kome učiniti više "usluga" pa je Veić tako u slijedećoj igri stigao do novog vodstva od 3:2 uz svoj servis. Veić je ipak zadržao svoj početni udarac i poveo sa 4:2. Sve je prošlo mirno i do 5:4 kada je Veić servirao za meč, a onda je,naravno sve zakomplicirao, Guez je stigao do "slamke spasa" poravnao na 5:5, a potom i poveo sa 6:5 i pritisak prebacio na Lošinjana. Očekivano kao i mnogo puta do sada Veić je priredio maksimalnu napetost. Guez je na njegov servis stigao do meč lopte, ali je Veić na kraju ipak izborio tie break. Prvih pet poena trinaeste igre išlo je sa servisom, a onda je pogriješio Veić i Guez je poveo 4:2, a minutu i pol kasnije i do 6:3 i tri meč lopte, a iskoristio je prvu i nakon dva sata i 48 minuta eliminirao Veića.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.