ATP stao na stranu ruskih i bjeloruskih tenisača, Wimbledon ostao bez bodova

Subota, 21. svibnja 2022. 01:27 Napisao/la  SC

Smatramo da svaki tenisač mora imati pravo sudjelovati na turniru bez ovakve diskriminacije, stoji u službenom priopćenju ATP-a

ATP stao na stranu ruskih i bjeloruskih tenisača,  Wimbledon ostao bez bodova

 ATP i WTA Tour odlučili su da ove sezone neće računati bodove osvojene na Wimbledonu.

Najprestižniji teniski turnir time prvi put u povijesti postaje ekshibicijski zbog toga jer su organizatori Wimbledona zabranili nastupe ruskih i bjeloruskih tenisača.

Wimbledon je u travnju objavio da neće dopustiti nastup ruskim i bjeloruskim tenisačima zbog ruske invazije na Ukrajinu, odluka je donešena pod pritiskom britanske vlade.

ATP je pokušavao utjecati na promjenu odluke, na kraju je ATP zajedno s vijećem igrača u kojem sjede Nadal i Federer odlučilo stati uz ruske i bjeloruske igrače i na ovaj način uzvratiti Wimbledonu.

Isto je učinio i ženski WTA.

- Smatramo da svaki tenisač mora imati pravo sudjelovati na turniru bez ovakve diskriminacije. Odluka turnira da zabrani dolazak ruskim i bjeloruskim tenisačima narušava integritet ATP-jeva sustava bodovanja. Žao nam je, ali jedini korak koji smo mogli poduzeti je ukinuti bodove na ovogodišnjem Wimbledonu, stoji u službenom priopćenju ATP-a.

Sličnim priopćenjem oglasio se WTA.

Ruski bjeloruski tenisači normalo igraju svugdje po svijetu osim u Engleskoj.

Budući da Wimbledon  ima veliki nagradni fond, sigurno neće biti puno otkaza.