ATP stao na stranu ruskih i bjeloruskih tenisača, Wimbledon ostao bez bodova

Subota, 21. svibnja 2022. 01:27 Napisao/la  SC

Smatramo da svaki tenisač mora imati pravo sudjelovati na turniru bez ovakve diskriminacije, stoji u službenom priopćenju ATP-a

ATP stao na stranu ruskih i bjeloruskih tenisača,  Wimbledon ostao bez bodova

 ATP i WTA Tour odlučili su da ove sezone neće računati bodove osvojene na Wimbledonu.

Najprestižniji teniski turnir time prvi put u povijesti postaje ekshibicijski zbog toga jer su organizatori Wimbledona zabranili nastupe ruskih i bjeloruskih tenisača.

Wimbledon je u travnju objavio da neće dopustiti nastup ruskim i bjeloruskim tenisačima zbog ruske invazije na Ukrajinu, odluka je donešena pod pritiskom britanske vlade.

ATP je pokušavao utjecati na promjenu odluke, na kraju je ATP zajedno s vijećem igrača u kojem sjede Nadal i Federer odlučilo stati uz ruske i bjeloruske igrače i na ovaj način uzvratiti Wimbledonu.

Isto je učinio i ženski WTA.

- Smatramo da svaki tenisač mora imati pravo sudjelovati na turniru bez ovakve diskriminacije. Odluka turnira da zabrani dolazak ruskim i bjeloruskim tenisačima narušava integritet ATP-jeva sustava bodovanja. Žao nam je, ali jedini korak koji smo mogli poduzeti je ukinuti bodove na ovogodišnjem Wimbledonu, stoji u službenom priopćenju ATP-a.

Sličnim priopćenjem oglasio se WTA.

Ruski bjeloruski tenisači normalo igraju svugdje po svijetu osim u Engleskoj.

Budući da Wimbledon  ima veliki nagradni fond, sigurno neće biti puno otkaza.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.