SP U RUKOMETU

Španjolci postali svjetski prvaci

Nedjelja, 27. siječnja 2013. 18:59 Napisao/la  SC

Finale: Španjolska - Danska 35:19 (18:10). Španjolci su nevjerojatnom lakoćom nadigrali Dance

Finale Svjetskog prvenstva rukometaša

ŠPANJOLSKA - DANSKA  35:19 (18:10)

Dvorana "Palau San Jordi"

Gledatelja: 20.000

Suci: Nenad Krstič i Peter Ljubič (oba Slovenija)

ŠPANJOLSKA: Šterbik 14 obrana, Sierra 2 obrane, Entrerrios 3, Rocas, Maqueda 5, Tomas 1, Sarmiento 1, Aguinagalde 5, Canellas 7, Montoro 2, Morros 1, Ruesga, Garcia 2, Rivera 6, Arino, Guardiola 2.

DANSKA: Landin 7 obrana, Green 8 obrana, Mensah Larsen, Mortensen, Eggert 3, Markussen 2, Lauge 1, Spellerberg, Noddesbo 1, Svan, Lindberg 1, R. Toft, Mollgaard 4, Sondergaard 4, H.Toft 1, Hansen 2, Nielsen.

Isključenja: Španjolska: 6 minuta Danska: 4 minute

Reprezentacija Španjolske apsolutno je zasluženo postala novi svjetski prvak u rukometu i ponovila uspjeh iz 2005. godine. Španjolci su "unakazili" aktualnog europskog prvaka Dansku u finalu u prepunom "San Jordiu" u Barceloni. Završilo je nezamislivih 35:19 uz 65 posto realizacije Španjolaca.

Od prve sekunde susreta izabranici Valera Rivere kontrolirali su sve događaje na terenu. Nakon 53 sekunde Landina je "načeo" Antonio Garcia, a potom su mu se pridružili Joan Canellas i Gedeon Guardiola, koji je nakon sjajne kontre pogodio za 3:0. Bio je to znak za danskog izbornika Willbecka da pozove minutu odmora koja je dala rezultata. Nakon četiri minute i 49 sekundi Kasper Sondergaard šalje prvu loptu iza leđa Arpada Šterbika za 3:1. U sedmoj minuti Lange je smanjio na 3:2. od tog trenutka pa do polovine prvoga dijela igralo se pogodak za pogodak pa je na ulasku u 20 minutu Sodergaard smanjio na 9:8.

Novom serijom od 4:0 četiri i pol minute kasnije Španjolska odlazi na plus pet i 13:8, a nakon jednog danskog slijede nova tri španjolska pogotka i tri minute 36 sekundi prije poluvremena Valero Rivera podiže na 16:9, a 16 sekundi prije poluvremena Julen Aguinagalde postavlja rezultat prvoga dijela na 18:10.

Dancima se ništa boljega nije pisalo niti u nastavku.Iako je Mollgaard nakon 75 sekundi drugog dijela pogodio za 18:11 Danci su odletjeli u provaliju iz koje više nije bilo povratka. Ono što je prikazala Španjolska od tog trenutka pa do pogotka Virana Morrosa nakon devet minuta i 11 sekundi bilo je apsolutna rukometna fantazija.

Serijom od osam pogodaka u nizu Španjolska je otišla na nezamislivih 26:11 i Danci su postali potpuno razbijena vojska. Dojam je da bi u ovoj utakmici Španjolci pogodili i sa vrha tribina i iz svlačionice, a europskom prvaku u prilog  nije išla niti činjenica da se u drugom poluvremenu razbranio legendarni vratar Arpad Šterbik, čovjek kojemu je ovo četvrta reprezentacija za koju brani.

Osam i pol minuta bili su Danci bez pogotka a onda je Jesper Noddesbo smanjio na 26:12. Canellas dvaput i Rivera jednom odgovaraju za 29:12 a na žalost Danaca u tom trenutku proteklo je tek 13 minuta i 14 sekundi. Tri i pol minute kasnije i Danci su zaključili svoju seriju od tri pogotka i smanjili na 29:15.

Igrom na refule došao je red na novi španjolski serijal, koji je ovoga puta imao "četiri epizode" a zaključio ga je Daniel Sarmiento za 33:15 šest minuta i 18 sekundi prije kraja. Na kraju je završilo nestvarnih 35:19 za veliko španjolsko slavlje i tek petu pobjedu u 15 ogledu protiv Danske.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.