SP U RUKOMETU

Nijemci nanijeli prvi poraz Francuzima

Subota, 19. siječnja 2013. 00:28 Napisao/la  SC

Rezultati Skupina A 5. kolo Njemačka - Francuska 32:30; Skupina B 5. kolo Danska - Makedonija 33:30.

 

Posljednji dan natjecanja u skupini A otvorili su Argentina i Tunis. Iako je Tunis već prije osigurao plasman u osminu finala, u ovoj utakmici mu pobjeda nije bila bitna, ali nisu ništa prepustili slučaju te su u tvrdoj utakmici uspjeli savladati Gaučose.

Neizvjesna je do posljednjih sekundi bila utakmica izmađu Francuske i Njemačke u kojoj je branitelj naslova  prvi puta ostao bez bodova, a tako i bez prve pozicije. U posljednjem susretu dana Brazil je minimalno pobijedio Crnu Goru i izborio osminu finala.

Kako i priliči borbi za prvo mjesto, utakmica između Francuske i Njemačke već je u prvih pola sata ponudila mnogo uzbuđenja. Prvih šest minuta igralo se pogodak za pogodak, a druga minuta i prvo isključenje Roggischa dalo je nagovijestiti da će se svaki malo jači prekršaj kažnjavati odlaskom na klupu. U sedmoj minuti sa sedam je metara za 5:4 precizan Schmidt, no u istoj minuti na drugoj strani prvo pogađa Barachet, a zatim i Karabatić iz kontre i Francuska prvi puta vodi 5:6.

Uslijedio je period s nova dva isključenja Nijemaca što Francuzi koriste za dizanje prednosti na tri razlike. Za 8:5  iz sedmerca je pogodio Guigou. Početkom druge polovice prvog poluvremena Njemačka se vraća u egal, a zatim odmah i u novo minimalno vodstvo; oba je puta u toj 15. minuti točan bio Groetzki.

Nakon isključenja Baracheta, ukupno petog isključenja u svega 15 minuta, Njemačka preko Christophersena odlazi na +2. Novi uzlet Onestina sastava režirao je desetak minuta prije odlaska na odmor Luc Abalo. Prvo je od Guigoua preuzeo zadaću izvođenja sedmeraca, a zatim je uz pomoć Sorhainda pogotkom zaključio najljepšu akciju u prvoj dionici susreta.

U 24. minuti nakon petog Karabatićeva pogotka iz jednako toliko pokušaja Francuska ima priliku ponovno otići na +3, no Heinevetter upisuje jednu važnu obranu i daje priliku svojim suigračima za povratak u neizvjesnost. Ona se u potpunosti vratila u tim završnim minutama prvog dijela, koji je na kraju i zaključen s 16:16. Thierry Omeyer je do poluvremena uspio skupiti tek dvije obrane te ga je već na startu drugog dijela zamijenio Karaboue.

Nakon tri minute igre u nastavku Njemačka je prvi puta otišla na +3. Za 19:16 pogodio je Haass. 5:0 seriju Nijemaca prekinuo je Abalo novim pogotkom sa sedam metara, a zatim se u listu strijelaca upisao i Honrubia, odmah nakon prvog ulaska u igru. Novo izjednačenje dogodilo se u 38. minuti, Francusku je na 21:21 vratio Bosquet i igra živaca za jedne i druge navijače se nastavila.

Heubergerov sastav do svoje je najveće prednosti stigao na ulasku u posljednjih 15 minuta. Za 26:22 pogodio je Strobel, a veliko slavlje na njemački dio tribina donio je Groetzki minutu kasnije kada je svoju momčad doveo na +5. U zadnjih pet minuta ušlo se sa 30:28 za Njemačku. Dodatno je vodu na njemački mlin pogurao i Abalo promašajem sa sedam metara i uz novi pogodak na drugoj strani te desetu obranu Heinevettera Francuskoj je ostala tek prilika da u posljednjim sekundama pokuša prekinuti jedan napad i stići do remija sa kojim bi zadržala prvu poziciji. To se i dogodilo, no kontra ipak nije prošla do kraja već je točku na i za +2 njemačkog sastava stavio Groetzki.

Posljednje kolo u skupini B Svjetskog rukometnog prvenstva otvorile su reprezentacije Rusije i Čilea. Sasvim očekivano Rusi su slavili i to s uvjerljivih 36:24 te s nova dva boda osigurali drugo mjesto u skupini. U drugoj utakmici Island je vrlo uvjerljivo svladao i Katar. Posljednja utakmica dana donijela je sraz Danske i Makedonije, u kojoj su favorizirani Danci, nakon dosta muke, ipak uspjeli svladati srčane Makedonce.

Utakmica za Dance ne počinje dobro, jer Makedonci nakon deset minuta egala kreću u seriju od četiri pogotka i dolaze do 3:6, iz kojih se Danska potom morala vaditi. Za to joj je trebala još trećina poluvremena, Makedoniju dostiže i prestiže tek na 9:8. No, Kiril i Filip Lazarov ne namjeravaju podići bijelu zastavu, nego uporno pogađaju mrežu iza Niklasa Landina pa se na odmor ide s 13:14.

U nastavku susreta Makedonci prednost dižu na dva razlike (14:16), a onda Goce Georgijevski i Dejan Manaskov vode Makedoniju i na +3. Dancima ponovno trebaju duge minute da se iskopaju iz rezultatskog zaostatka, no kao i obično rješenje za pogotke imaju Mikkel Hansen, Anders Eggert i Rene Toft.

Nakon 25:24 Makedonija se više nije uspjela vratiti u vodstvo, a Danci su nakon serije od pet golova i 30:25 na semaforu već pomislili da je susret gotov. No, u posljednjih pet minuta Makedonci ponovno pokazuju srce, i s tri vezana zgoditka prilaze na dva gola minusa (31:29). U posljednjoj je minuti susreta, međutim, do svoja jedina dva pogotka stigao Bo Spellerberg i time osigurao savršen niz svojoj reprezentaciji.

Savršenih 4/4 imao je Anders Eggert u danskom dresu, dva je pogotka postigao s linije sedam metara, dok je Mikkel Hansen pet golova postigao iz osam šuteva. Kod Makedonije, Kiril Lazarov imao je 5/9, a Filip Lazarov 5/6.

Rezultati Skupina A 5. kolo Tunis - Argentina 22:18, Njemačka - Francuska 32:30, Brazil - Crna Gora 26:25; Skupina B 5. kolo Rusija - Čile 36:24, Island - Katar 39:29, Danska - Makedonija 33:30.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.