SP 2023: Izbornik Hrvoje Horvat odredio konačni popis igrača

Utorak, 10. siječnja 2023. 12:37 Napisao/la  SC
Hrvoje Horvat
Hrvoje Horvat

HRS je objavio sljedeću obavijest:

Nakon posljednjeg treninga, a dan uoči puta u Jonkoping, izbornik hrvatske muške seniorske reprezentacije Hrvoje Horvat objavio je konačan popis igrača za Svjetsko prvenstvo koje se održava u Švedskoj i Poljskoj od 11. – 29. siječnja 2023. godine.

Izbornik je odlučio na put voditi 19 igrača. Budući da je na završnim pripremama u Poreču bio 21 igrač, s popisa su za sada otpali Luka Lovre Klarica i Tomislav Severec.

Očekivana je to odluka jer izbornik je u Poreču imao tri desna vanjska, a Tomislav Severec je bio jedno od pričuvnih rješenja za mjesto lijevog vanjskog.

Kako na toj poziciji Hrvoje Horvat ima Domagoja Duvnjaka, Zvonimira Srnu i Josipa Šarca, mladi igrač iz Našica morat će čekati neku drugu priliku za nastup na velikom natjecanju. Izbornik dakle, u Švedsku vodi tri vratara, četiri krila, četiri kružna napadača, sedam vanjskih igrača i jednog specijalistu za obranu.

Važno je napomenuti da izbornik u svakom trenutku može pozvati nekog od igrača sa šireg popisa 35 koji je Svjetskoj rukometnoj federaciji (IHF-u) prijavljen potkraj studenog.

Od 19 igrača koje vodi u Švedsku, izbornik će večer prije prvog susreta odabrati njih 16 za nastup protiv Egipta. Također, treba znati da izbornici u prvom krugu natjecanja mogu koristiti 18 igrača.

U devet dana boravka u Poreču reprezentacija je imala 14 treninga i dva susreta Croatia Cupa. U svakom od njih, a ostvarene su dvije pobjede, protiv Sj. Makedonije 40:34, a Izraela 37:23 bilo je jako mnogo dobrih stvari, ali i nekih koje će još trebati izbrusiti i popraviti do susreta s Egiptom u petak 13. siječnja u Jonkopingu. Reprezentacija koju je odabrao izbornik, klasični je primjer iskustva: Duvnjak, Musa, Gojun, Karačić i mladosti: Kuzmanović, Kraljević, Srna). Za uspjeh u Švedskoj trebat će uz sreću imati vjeru i sinergiju kakva je oduvijek krasila našu reprezentaciju.

Kao što je poznato, Hrvatska će susrete prvog kruga u Švedskoj igrati u Husqvarna Areni u Jonkopingu. Suparnici su Egipat, Maroko i Sjedinjene Američke Države.

Budući da tri reprezentacije iz svake od osam skupina prolaze dalje, za Hrvatsku to ostvarenje nije upitno. Ali, jasno je svima da ključ uspjeha u Švedskoj, odnosno prolazak u četvrt inale, a to je minimum onoga što je kao cilj postavljeno pred ekipu, leži u susretu s Egiptom. On je na rasporedu u petakm, 13. siječnja 2023. godine u 20.30 sati. Dva dana kasnije u isto vrijeme igra se protiv SAD-a, a 17. siječnja s Marokom ponovno u 20.30 sati.

Kada prođe u drugi krug natjecanja, Hrvatska će put Malmo-a. I taj grad i dvorana dobro su joj poznati. Tamo će je sasvim sigurno čekati Danska kao glavni favorit ne samo skupine H, već i Svjetskog prvenstva te još dvije reprezentacije. Riječ je o Tunisu, Bahreinu i Belgiji.

Po dvije najbolje reprezentacije iz tzv. glavnih skupina u Goteborgu, Malmeu Krakovu i Katovicama idu u četvrtfinale. Prolazak među osam najboljih donosi olimpijske kvalifikacije za Igre u Parizu 2024. godine. To je cilj koji su postavile mnoge reprezentacije i neće ga biti ni malo jednostavno ostvariti.

Evo popisa igrača za Svjetsko prvenstvo 2023. godine u Švedskoj i Poljskoj:
DOMINIK KUZMANOVIĆ – RK NEXE
DINO SLAVIĆ – RK PPD ZAGREB
MATE ŠUNJIĆ – US IVRY HANDBALL
MARIN JELINIĆ – RK NEXE
LOVRO MIHIĆ – ORLEN WISLA PLOCK
FILIP GLAVAŠ – RK TRIMO TREBNJE
PAOLO KRALJEVIĆ – RK PPD ZAGREB
ŽELJKO MUSA – RK PPD ZAGREB
MARIN ŠIPIĆ – HC KRIENS – LUZERN
NIKOLA GRAHOVAC – RK PPD ZAGREB
LEON ŠUŠNJA – ORLEN WISLA PLOCK
DOMAGOJ DUVNJAK – THW KIEL
LUKA CINDRIĆ – BARCA
IGOR KARAČIĆ – HC LOMZA VIVE KIELCE
ZVONIMIR SRNA – RK PPD ZAGREB
JOSIP ŠARAC – FRISCH AUF GÖPPINGEN
IVAN MARTINOVIĆ – MT MELSUNGEN
LUKA ŠEBETIĆ – GWD MINDEN
JAKOV GOJUN – RK PPD ZAGREB

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.