SP 2023: Hrvatske rukometašice u utorak igraju protiv Švedske

Ponedjeljak, 04. prosinca 2023. 15:28 Napisao/la  SC
Ivica Obrvan
Ivica Obrvan

HRS je objavio sljedeću najavu:

Uvjerljivom pobjedom protiv Kine, hrvatska ženska seniorska reprezentacija popravila je loš dojam iz prvog susreta, ali i osigurala prolazak u drugi krug. S koliko bodova će tamo, reći će nam susret protiv Švedske (utorak, 20.30). I zato se nećemo baviti kalkulacijama, već vjerovati da se naše igračice mogu ravnopravno nositi s jednim od favorita ovog Svjetskog prvenstva.

Švedska je u dva susreta do sada najprije slavila protiv Kine 36:24, a zatim 26:18 protiv Senegala. S bodom više od Hrvatske nakon dva kola, drži 1. mjesto naše skupine. U svakoj od tih utakmica pokazala je mnogo dobrih, ali ponešto slabih strana. Pitanje je može li Hrvatska to iskoristiti?

Kinu je “pregazila“ u prvom dijela s 22:8. Onda je Švedska u drugom poluvremenu primila 16, a postigla samo 14 pogodaka. Protiv Senegala koji je šokirao Hrvatsku, mučila se punih 50 minuta. Na kraju je slavila s dojmljivih osam pogodaka razlike, samo zato jer je Senegal ostao bez snage i dobre rotacije, kao što je to bilo i protiv nas kada smo stigli minus četiri. Treba reći da je Švedska u tom susretu bila bez svog prvog kružnog napadača, Linn Blohm. Nitko ne želi reći razlog izostanka. Je li u pitanju ozljeda ili bolest?

Bez obzira na to, Švedska je reprezentacija sastavljena od sjajnih rukometašica. Na vratima je 32-godišnja Joanna Bundsen, članica Savehofa. Iza nje je već više od 135 nastupa za reprezentaciju. U dva nastupa ima 19 obrana. Podrška na vratarskoj poziciji joj je Evelina Eriksson koja je članica CSM Bukurešta, a to dovoljno svjedoči o njezinoj vrijednosti.

Švedska krila su izuzetno brza i važan faktor u njihovoj igri. Jer ekipa koju od 2020. godine vrlo uspješno vodi Tomas Axner (bronca OI Tokio 2021., 5.mjesto SP 2021., 5.mjesto 2022. EP) puno toga zasniva na brzini, tranziciji i tzv. lakim golovima. Na desnoj strani je neuništiva Nathalie Hagman koja ima 32 godine, a čini nam se kao da igra dva desetljeća za reprezentaciju. Iza nje je 207 nastupa za švedsku izabranu vrstu i 753 pogotka. Zamjena joj je Mathilda Lundstrom (27. god., Silkeborg). Na lijevoj strani su kao prvi izbor Olivia Mellegard (27. god., Savehof), a drugi Elin Hansson (27. god., Horsens). Može i obrnuto, sve zavisi od protivnika. Do sada su zabile 16 pogodaka ili jednu četvrtinu svih švedskih.

Jedna od najjačih karika švedske ekipe su kružne napadačice. Linn Blohm je godinama jedna od najboljih na svijetu. Zato i igra u mađarskom Gyori Audi ETO KC-u. Za Švedsku je do sada igrala 153 puta. Uz nju, tu je još jedna fantastična igračica Anna Lagerquist (30. god., Nantes). Ne zna se koji element im je bolji, obrambeni ili napadački. Treća opcija je Sofia Hvenfelt (27. god., SG BBm Bietgheim), suigračica naše Klare Birtić.

Švedska ima i sjajan izbor igračica na vanjskim pozicijama. Tu je prvo ime kapetanica Jamina Roberts, članica norveškog Vipers Kristiansanda s kojim je ove godine osvojila Ligu prvaka. U reprezentaciji je od SP-a 2011. godine u Brazilu kao i naša Keti Ježić, i trenutačno ima više od 200 nastupa. Ona je sve u toj ekipi. Vođa, strijelac, produžena ruka trenera na terenu, motivator. Do nje u sredini kao organizator igra Jenny Karlsson (28. god., Brest Bretagne). Na desnoj strani švedski izbornik je u dva susreta rotirao dvije igračice. S Kinom je veći dio susreta igrala Emma Lindquist (26. god., Ikast), sa Senegalom dobru minutažu dobila je Nina Dano (23. god., Odense).

Zanimljivo je spomenuti da smo u 120 minuta do sada, jako malo vidjeli izbornikovu kćer Tyru Axner. Prije godinu dana na Europskom prvenstvu u Ljubljani bila je jedno od otkrića natjecanja. Čuva li je za ono što dolazi ili…?

Švedska je do sada u povijesti osvojila tri medalje s velikih natjecanja. Godine 2010. bile su srebrne na Europskom prvenstvu. Četiri godine poslije stigla je bronca Bilo je to prvenstvo koje smo zajednički organizirali mi i Mađari. I na kraju je stigla već spomenuta olimpijska bronca iz Tokija 2021. godine.

Inače, Hrvatska i Švedska do sada su sedam puta igrale međusobno na velikim natjecanjima. Hrvatska je slavila čak pet puta, a izgubila je samo dva susreta. Zanimljivo je spomenuti da su četiri naše pobjede bile na europskim smotrama (1994.: 20:19, 1996.: 29:28, 2006.:21:20, 2008.: 29:24), a jedna na SP 2011.: 27:26. Nakon toga stigla su dva već spomenuta poraza, u dva posljednja susreta EP 2014.: 28:30 te EP 2022.: 27:31. Vrijeme je da se Hrvatska vrati pobjedničkim navikama.


 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.