SP 2021 Hrvatske rukometašice uvjerljivo pobijedile Paragvaj

Subota, 04. prosinca 2021. 19:45 Napisao/la  SC
SP 2021 Hrvatske rukometašice uvjerljivo pobijedile Paragvaj

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija ostvarila je prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj.

U 2. kolu skupine G, Hrvatska je pobijedila Paragvaj (36:18) i time potvrdila nastup u drugom krugu.

Izbornik Nenad Šoštarić protiv Paragvaja je krenuo s udarnom postavom koja je počinjala većinu posljednjih utakmica hrvatske reperezentacije. A to znači Tea Pijević na vratima, Ana Turk i Paula Posavec na krilima, Ana Debelić na crti te na vanjskim pozicijama Dora Krsnik, Valentina Blažević i Ćamila Mičijević.

Na prvi pogodak trebalo je čekati 3 minute i 50 sekundi. Postigla ga je Hrvatska u kontri, nakon što su suci čak četiri napada zaredom Paragvaju dizali ruku za pasivan napad. Naša obrana bila je jednostavno previsoka za Paragvajke, a kako nemaju visokih pucača s vanjskih pozicija, puno toga tražile su prolazima jedan na jedan ili preko krila. I s takvom ekipom Hrvatska se mučila prvih 12 minuta i imala pogodak zaostatka 2:3.

Nakon 15-tak minuta Hrvatska je ipak proigrala. Pogurala ju je Tea Pijević s nekoliko sjajnih obrana. Prvu veću prednost od pet pogotka razlike imale su hrvatske rukometašice u 19. minuti (8:3). Bila je to serija od 6 pogotka zaredom. Tu nije bio kraj. Nastavile su se dobro braniti, ali i zabijati pa su Paragvaj ostavile bez pogotka punih 14 minuta.

Nažalost u tom razdoblju, mi smo ostali bez Dore Krsnik koju je jedna suparnica tako nokautirala da se bol mogla osjetiti u posljednjem redu tribina. Tužno je reći da turski suci nisu dosudili nikakvo isključenje, premda je to bio čisti crveni karton. A ni zapisnički stol nije tražio video provjeru. Nevjerojatno, ali istinito. Na predah je Hrvatska odnijela deset razlike, 15:5.

Drugo poluvrijeme otvoreno je nizom od 4:1. Bio je to signal izborniku da krene s prvim promjenama. Ušle su Andrea Šimara, Josipa Mamić, Larissa Kalaus, Ivana Dežić. Agresivnost Paragvajki nije popuštala ni jednog trenutka i jedna od najvažnijih zadaća naše ekipe bila je da se netko ne ozlijedi. Nažalost, to se ipak dogodilo. Osamnaest minuta prije kraja u čistoj situaciji prilikom uskakanja s krila stradala je Josipa Mamić. U pitanju je kuk, i uz pomoć nosila napustila je tren. Koliko je teška ta ozljeda, saznat ćemo tijekom noći.

Inače, ta nova postava nastavila je ne samo održavati razliku, nego ju je i povećala, do konačnih plus 22. Tea Pijević imala je 11 obrana. Najbolji strijelci bile su Ana Turk koja je izabrana i za igračicu susreta te Valentina Blažević. Obje su dale po šest pogodaka. Kod Paragvaja najbolja Fatima Acuna s pet pogodaka.

U ponedjeljak, 6. prosinca, u 20.30 sati Hrvatska igra posljednji susret prvog kruga protiv Japana.

HRVATSKA: L. Bešen 3/6, I. Kapitanović -/-, T. Pijević 11/24, P. Posavec 2/3, D. Krsnik -/-, S. Posavec 4/6, Ć. Mičijević 0/1, L. Kalaus 0/1, K. Ježić 4/4, L. Burić -/- , A. Šimara 2/4, I. Dežić 5/6, A. Debelić 5/6, A. Turk 6/8, J. Mamić 4/5, V. Blažević 6/7

PARAGVAJ: M. Acosta 9/39, F. Ocampos -/-, F. Acuna 5/10, F. Insfran 2/7, K. Rolon 2/3, S. Fiore 1/6, K. dos Santos -/-, J. Fleitas 0/1, M. Faria -/-, G. Gonzalez 1/3, D. Leiva 1/2, S. Villalba -/-, M. Fernandez 3/7, N. Gimenez -/-, A. Miskinich -/-, J. Mendoza 1/1

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.