ČERVAR Prema kvaliteti Norvežani su apsolutni favoriti, svaku grešku ćemo skupo plaćati

Petak, 19. siječnja 2018. 09:13 Napisao/la  SC

Mislim da je i atmosfera utjecala na nas. Iz one paklene atmosfere došli smo ovdje u ovu ogromnu dvoranu... Mislim da smo se svi danas zagrijavali, i mi i navijači, kaže Igor Vori o polupraznoj  dvorani

Lino Červar
Lino Červar

 

Hrvatska rukometna reprezentacija pobijedila (25:23) je Bjelorusiju u neizvjesnoj završnici utakmice, u 58. minuti Bjelrusi su izjednačili na 23:23, odlučile su nijanse:

- Izgledalo mi je kao da smo se prepali kod +4. Nakon toga smo pali i srećom nekako smo se izvukli. Teško je bilo, ali pokazali smo da imamo karakter jer je lijepo pobijediti i kad ne igraš dobro. Dozvolili smo im napad za izjednačenje, ali iščupali smo se. Mislim da je i atmosfera utjecala na nas. Iz one paklene atmosfere došli smo ovdje u ovu ogromnu dvoranu... Mislim da smo se svi danas zagrijavali, i mi i navijači, kaže Igor Vori.

- Nakon poraza od Švedske u Splitu osjetio se emocionalni umor i zato je bilo ovako tijesno protiv Bjelorusije. Nitko nije očekivao ovako tijesnu završnicu protiv Bjelorusije, no to je posljedica poraza od Švedske. Glavno je da smo ipak pobijedili i sada se možemo posvetiti borbi za polufinale. Čekaju nas Norveška i Francuska, dvije najbolje reprezentacije svijeta, ali mi smo domaćini, ovo prvenstvo se igra kod nas i nitko nije favorit protiv Hrvatske. Za pobjede protiv njih morat ćemo ipak popraviti puno stvari, i u obrani i u napadu, kazao je Marko Mamić, strijelac pet pogodaka i najbolji igrač utakmice u izboru EHF-a.

- Nakon emotivnog pražnjenja protiv Švedske, pokazali smo karakter. Vratili smo se i odigrali odličnu obranu. Jedino što je važno je pobjeda i dva boda. Trebali smo biti zreliji u nekim situacijama, kao kad smo imali pet golova razlike. Moramo biti pametniji u tim situacijama, čekati svoju šansu, ne brzati i forsirati šut. Obrana je danas bila odlična, to je ključ. Nije nam bilo lako u zadnjim minutama, svi su očekivali pobjedu, i mi smo se nadali tome. Bitno je da smo vratili samopouzdanje u ekipu, bit će lakše i bit ćemo motiviraniji protiv Norveške. Možemo još puno bolje i u obrani i u napadu. Dvorana nije bila puna kao u Splitu gdje nije bilo slobodnog mjesta. U Splitu sam prvi put igrao u takvoj atmosferi, oduševio sam se, prelijep je osjećaj. Što se tiče publike ovdje, mislim da će biti još bolje protiv Norveške i Francuske, kaže Luka Cindrić.

- Suci su me probali ukokati, ali nisu uspjeli. Gledajući uvjete igre, čini mi se kao da igramo u gostima. Kriterij suđenja ne ide mi u glavu. Radi se cirkus, ali možda sam sve krivo vidio i shvatio. Čestitke Bjelorusiji na fer i korektnu utakmici. Moram pohvaliti i odličnu igru Bjelorusa. Iako je tijesno završilo, mislim da smo apsolutno zasluženo pobijedili. Mislim da je naša obrana u odnosu na Švedsku bila mnogo bolja. Obrana je zapravo pobijedila utakmicu. Inače je teško igrati protiv ovako visoke i oštre obrambene zone poput bjeloruske. Imali smo nedostatak u obrambenoj tranziciji, a vrijedi spomenuti da je bjeloruska defenziva u važnim trenucima sjajno reagirala, kazao je izbornik Lino Červar.

S ovakvom igrom teško se nešto može učiniti protiv Norveške:

- Prema kvaliteti Norvežani su apsolutni favoriti. Mnogo su toga osvojili. Treba biti pozitivan, treba se nadati i vjerovati. Trebat će mnogo znoja u obrani. Slični su Šveđanima. Tranzicija im je jača strana. Svaku grešku ćemo skupo plaćati. Ne smijemo biti nerealni. Osim nekolicine igrača poput Kopljara i Cindrića, imamo igrače koji u svojim klubovima ne igraju snažne utakmice. Moramo biti realni i ne letjeti u neke visine. Kada misliš da možeš više od realnosti, znate kako to završava. Moramo biti čvrsto na zemlji. Moramo se bolje vraćati u obrani. Svjesni ste da igramo bez Domagoja Duvnjaka, najboljeg igrača svijeta. Protiv Francuza i Norvežana morat ćemo biti mnogo bolji. Moramo mnogo više trčati, rekao je Červar.