Hrvatska posljednji put pobijedila Dansku davne 2016. godine!

Srijeda, 18. siječnja 2023. 23:56 Napisao/la  SC

Da bi ostvarila plasman u četvrtfinale, Hrvatska mora pobijediti sva tri susreta drugog kruga natjecanja 

Hrvatska posljednji put pobijedila Dansku davne 2016. godine!
Foto: screenshot

Hrvatska večeras igra protiv Danske, u prvoj utakmici u drugom krugu natjecanja na rasporedu je najteža utakmica.

HRS je ovako najavio utakmicu:

Poraz od Egipta na početku Svjetskog prvenstva u Švedskoj i Poljskoj, gurnuo je hrvatsku mušku seniorsku reprezentaciju u situaciju da mora dobiti sva tri susreta drugog kruga i još se nadati pomoći neke od ostalih reprezentacija. Za mnoge je to „nemoguća“ misija. Ali, nada umire posljednja, kaže jedna narodna mudrost i dok postoji i najmanja šansa za prolazak u četvrtfinale, Hrvatska će sve dati od sebe da to i ostvari.

Prva prepreka na tom iznimno teškom putu je Danska. Dovoljno je reći svjetski prvak s dva posljednja natjecanja. U Malmo Areni se osjeća kao kod kuće jer je prati najmanje 10 000 navijača u svakoj utakmici. Prvi krug su riješili s tri pobjede. Protiv Belgije plus 15 (43:28), Bahreina također 15 razlike (36:21), i Tunisa 13 pogodaka prednosti (34:21). Ukupno su dakle zabili 113 pogodaka, a primili samo 70 pa prosjek nije teško izračunati. Usporedbe radi, Hrvatska je u tri susreta postigla 98, a primila 77 pogodaka.

Dansku ne treba posebno predstavljati. Udarne snage nose tu ekipu već desetak godina. Među vratnicama je vjerojatno najbolji svjetski vratar Niklas Landin Jacobsen, suigrač našeg kapetana Domagoja Duvnjaka THW Kielu. Do sada je skupio 33 obrane. Uz njega je tu i iskusni Kevin Moller, SG Flensburg- Handewitt) .

Crtu drži sjajni Magnus Jensen Saugstrup (SC Magdeburg). Tu su još Simon Hald (SG Flensburg – Handewitt) prije svega zadužen za obranu te najmlađi u tom društvu Lindhard Luksas Joergensen (GOG Handbold).

Lijeva krila su Magnus Landin Jacobsen (THW Kiel) i Emil Jacobsen (SG Flensburg-Handewitt). Zajedno su dali 14 pogodaka. Prvi je imao dva (3/5), a drugi tri promašaja (11/14). Desnu stranu drže neuništivi Hans Lindberg (Fuchse Berlin) i manje poznati Johan Hansen A Plogv (SG Flensburg – Handewitt).

Teško je reći tko je bolji i od koga prijeti veća opasnost na vanjskim pozicijama. Ima tu puno iskustva, ali i sjajne mladosti. Prvi među njima svakako je Mikkel Hansen (Aalborg Handbold). S 18 pogodaka trenutačno je najbolji strijelac momčadi. Lijevo od njega su Michael Nielsen Damgaard (SC Magdeburg) i Jacob Holm (Fuchse Berlin). Desnu stranu pokrivaju Mathias Gidsel (Fuchse Berlin) i relativno novo ime Mads Hoxer Hangaard (Aalborg Handbold). Kada tome još dodamo izvanrednog Simona Pytlika (GOG Handbold) i Larsa Mensaha Madsena (SG Flensburg – Handewitt) i Lasse Mollera (također SG Flensburg – Handwitt), dobijemo fenomenalnu momčad.

Dansku reprezentaciju već pet godina vodi Nicolaj Jacobsen. Do sada je osvojio dva svjetska zlata, srebro u Tokiju prošle godine i broncu Europskog prvenstva 2022. godine.

Hrvatska i Danska do sada su međusobno igrale 18 puta na velikim natjecanjima. I potpuno su izjednačene. Naime, svaka reprezentacija ima po devet pobjeda. U posljednja dva nastupa na Svjetskom prvenstvu u Egiptu, Danska je slavila 38:26, a na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu u Mađarskoj 27:25. Posljednja hrvatska pobjeda je ona s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godine 27:24.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.