UOČI SP-a U RUKOMETU

Izostanak Balića neće drastično utjecati na igru

Četvrtak, 10. siječnja 2013. 13:22 Napisao  Milan Kosanović

U izostanku Balića nitko se nije zapitao koliko je Balić utakmica započeo na zadnja tri velika natjecanja

Priči o Ivano Baliću čini se nema kraja, tko je kriv , a tko ne, pitanje je na koje će se još dugo vremena tražiti odgovor. No jedna stvar je sigurna, a to je da maestra Balića neće biti u Španjolskoj. Koga nema bez njega se mora i može, pogotovo ako je to odluka samog vrha HRS-a.

Uoči putovanja u Španjolsku malo tko vjeruje u hrvatsku vanjsku liniju bez Ivana Balića, nazivaju je novom Hrvatskom, no nitko se nije zapitao da li je to uistinu nova ili pak stara reprezentacija. Ivano Balić je, i uvijek će biti institucija hrvatskog rukometa i kao takav zaslužuje počasno mjesto u hrvatskom rukometu što mu je uostalom i javno ponudio Zoran Gobac. Ipak, treba biti realan i objektivan, Ivano Balić više nije ni sjena igrača kakav je nekada bio. Dugo Ivano nije vođa reprezentacije i Zoran Gobac je po tom pitanju u potpunosti u pravu. Posljednji put Ivana smo u reprezentativnom dresu gledali na visokom nivou na Europskom prvenstvu u Austriji, no poslije toga njegova minutaža te partije koje je pružao u hrvatskom dresu nisu bile na nivou igrača kao što je Ivano Balić.

Ivanova statistika sa Svjetskog prvenstva u Švedskoj, EP-a u Srbiji i OI u Londonu je poražavajuća. Balić je na posljednja tri velika natjecanja imao skromnu minutažu, a broj tehničkih pogrešaka i promašaja bio je daleko veći nego onaj asistencija i golova.

Sada se priča o novoj Hrvatskoj, Hrvatskoj bez Ivana Balića. Ljudi se u panici pitaju tko će igrati ako nema Balića, no nitko od njih se nije zapitao koliko je Balić utakmica na posljednja tri velika natjecanja započeo u udarnoj postavi. Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj bit će četvrto po redu veliko natjecanje na kojem će hrvatska vanjska linija igrati u identičnoj postavi s tercetom Lacković – Duvnjak – Kopljar. Nije to nova vanjska linija, možemo je jedino nazvati iskusnija vanjska linija.

Ipak, kada odgovaramo na pitanje zašto izostanak Ivana Balića neće drastično utjecati na igru hrvatske reprezentacije na SP-u u Španjolskoj onda moramo odgovoriti i na ono tko će biti vođa navale kada nema maestra Balića odnosno tko je njegov nasljednik. Odgovor je vrlo jednostavan, Domagoj Duvnjak na kojeg se dosta kritički gledalo tijekom proteklih godina uz neizostavno parolu „Ne može on naslijediti Ivana Balića“. Ipak, nitko nije išao za tim da je Duvnjak u reprezentaciju došao mlađi nego svi ostali igrači. Njegovo vrijeme tek dolazi, igra sjajno u Hamburgu, a podatak da će Domagoj Duvnjak u Španjolskoj imati 24 godine odnosno jednako godina koliko je Ivano Balić imao u Portugalu na početku svoje sjajne reprezentativne karijere dovoljno govori da je došlo vrijeme da netko drugi preuzme štafetnu palicu hrvatske reprezentacije, taj netko je Domagoj Duvnjak. Nadajmo se samo da će Dule voditi jednako uspješno reprezentaciju kao što je to činio Ivano Balić. 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.