IVAN STEVANOVIĆ Bili smo loši, ja prvi... Nije izgledalo dobro u napadu, a pogotovo u obrani...

Srijeda, 17. siječnja 2018. 13:39 Napisao/la  Ivan Jelić

Jedan od uzroka poraza bio je što nismo imali gustoću u obranu, razvukli su nam središnjicu zone. Kad puca ta jezgra obrane, onda je i golmanu najteže jer je otvoren cijeli gol, kaže Horvat

Ivan Stevanović
Ivan Stevanović

 Hrvatska rukometna reprezentacija napušta Split pokisla.

Ne samo zato što je u srijedu grad pod Marjanom okupala kiša, već zbog poraza u zadnjem kolu skupine A od Švedske (31:35) koji je malo narušio atmosferu uoči drugog kruga u Zagrebu.

Uoči polaska za naš glavni grad, reprezentacija je u hotelu Park na Bačvicama održala posljednju konferenciju za medije. Izbornika Lina Červara nije bilo, umjesto njega pred novinare je došao njegov pomoćnik Hrvoje Horvat.

- Opet idemo težim putem. Situacija se komplicira, ali i dalje ovisimo o sebi. Moramo zavidati rane i napraviti analizu da se što bolje pripremimo za nastavak prvenstva jer puno toga protiv Švedske nije valjalo. Jedan od uzroka poraza bio je što nismo imali gustoću u obranu, razvukli su nam središnjicu zone. Kad puca ta jezgra obrane, onda je i golmanu najteže jer je otvoren cijeli gol. Odigrali su ono što smo mi htjeli, strpljivo u svakom napadu, što je atipično za skandinavsku školu. Time su nas iznenadili. Tu smo i mi kumovali. Bili smo opčinjeni atmosferom misleći da će nas ona dovesti do pobjede. Nismo rudarili i krvarili 60 minuta, a bez toga se neće moći ni protiv Bjelorusije, kazao je Horvat.

Cindrića i Karačića dobro su zatvorili, je li falilo povjerenja u igrače s vanjskih pozicija?

- Pokušali smo s rotacijama. Zabili smo 31 gol i teško je pričati o nekim varijantama, premda su nam dobro uštopali Cindrića i Karačić. Naglasak je na defenzivi.

Hoće li biti novih promjena u sastavu?

- Svatko od momaka na čekanju je spreman uskočiti ako bude bilo potrebno. Čim dođemo u Zagreb čeka nas detaljna analiza nakon koje ćemo donijeti odluku.

U kakvoj je fazi Domagoj Duvnjak?

- U fazi rehabilitacije. Ide nabolje, ali ne znamo koliko će biti spreman za nastavak turnira.

Je li Červar zakasnio s uvođenjem igrača iz vanjske linije?

- Svi zajedno smo odgovorni i za pobjedu i za poraz. Možda bismo dobili koji gol više, ali obrana je bila glavni problem. Ne smije se desiti da pred 12 tisuća ljudi gubimo duele i da zona puca. To mora biti neosvojiva tvrđava.

Pobjede nad Islandom i Srbijom su zavarale?Teško je zadržati koncentraciju nakon dvije visoke pobjede. Mi smo malo pali i to se odmah odrazilo. A Švedsku je prvi poraz od Islanda mobilizirao. Dobili smo šamar, ukazali su nam na propuste. Prvo moramo pobijediti nas same, a onda ne bi ni Bjelorusi trebali biti problem. Oni su u naponu snage, imaju iskusnog trenera koji je na našoj utakmici sa Švedskom vidio kojim smjerom treba ići.

Kako komentirate otpisivanje Alilovića?

- Svi su igrači dio tima. Jaki smo koliko je zadnji kotačić jak. Svi moramo disati zajedno i davati maksimum. Dolazi Bjelorusija koja je Pešiću matična liga, o tome smo razmišljali, zaključio je Horvat.

Iako nisu jedini krivci, vratari su na meti negativnih kritika zbog slabih izvedbi u skupini. Ivan Stevanović je rekao:

- Obrana mora biti dobra, ali mora i vratar nešto obraniti. To ide na našu dušu. Nekada treba obraniti i neobranjivo. Švedska je bila odlična u puno segmenata. Raširili su nas u obrani i onda je teško braniti kad imaju otvorene šuteve.

Ništa nije funkcioniralo protiv Švedske?

- Bili smo loši u svim segmentima igre, blijedi, ja prvi... Nije izgledalo dobro u napadu, a pogotovo u obrani. Znali smo da su Šveđani sjajni, već smo i prije najavljivali da su u Francuskoj lani na Svjetskom prvenstvu igrali najljepši rukomet. Vidjet ćemo gdje je bio problem i pripremiti se za Bjelorusiju. Mučili smo se s njima u Poljskoj, imaju dobre pojedince. Dok šansa postoji, nećemo se predavati.

Kakvi su Bjelorusi?

- Nismo imali još analizu, ali poznajemo dosta njihovih igrača iz SEHA lige, nekolicina igra u Brestu... Francuzi su ih dobili samo par razlike, kao i Norvežani. Ne smijemo ih podcijeniti. Bit će to sve dobro. U Splitu je sve bilo super, od dvorane, uvjeta i navijanja. Hvala svim navijačima na podršci i odlazimo s gorčinom jer smo ih razočarali, zaključio je Stevanović.

Zlatko Horvat je dodao:

- Nakon ovakve utakmice teško je nešto pametno reći. Nemamo puno vremena jer već nas sutra čeka Bjelorusija. Moramo je ozbiljno shvatiti. Nažalost, nemamo sva četiri boda, ali sve je u našim rukama. Vjerujem u dečke i siguran sam da ćemo se podignuti na višu razinu.

Bjelorusi su drukčiji od Skandinavaca, teretniji?

- Nisu baš teretniji. To vara. Igraju jako brzo, čak i slično Skandinavcima. Liga im je dobra, imaju 2-3 jaka kluba iz kojih izlaze vrhunski igrači.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.