SP 2021. Ćupić spasio čast, hrvatski rukometaši startali šokantnim remijem s Japanom

Petak, 15. siječnja 2021. 19:37 Napisao/la  SC

Hrvatski rukometaši odigrali su lošu utakmicu, bili su neprepoznatljivi u obrani i napadu pa su im Japanci očitali lekciju nakon koje Červarovi izabranici mogu biti i sretni bodom 

Ivan Ćupić
Ivan Ćupić Foto: HRS

SKUPINA C, 1. KOLO

HRVATSKA - JAPAN 29:29 (14:17)

Dvorana Borg Al Arab. Bez gledatelja.

HRVATSKA: Brozović, Cindrić 4, Ćupić 3, Duvnjak 4, Horvat 3, Mamić, Mandić, Marić 7, Martinović 3, Musa, Pešić, Šarac, Šebetić, Sipić, Štrlek 2, Šunjić.

JAPAN: Agarie 5, Anri Doi, Iwashita, Kasahara, Kitazume, Mizumachi 3, Motoki 4, Naotsugu, Narita 3, Sakai, Takano, Tamakawa 2, Tokuda, Watanabe, Yoshino 4.

Hrvatska muška rukometna reprezentacija razočarala je na otvaranju Svjetskog prvenstva osvojivši samo bod protiv Japana.

Devet sekundi prije kraja utakmice Ivan Ćupić iz sedmerca je pogodio za 29:29, brzonogim Japanicima nije ostalo dovoljno vremena da bi uspjeli kvalitetno postaviti napad.

No, i ovim su rezultatom očitali lekciju hrvatskim rukometašima, koji su od samog početka utakmice igrali neprepoznatljiv rukomet.

Uspjeli su u nastavku malo popraviti dojam, ali je to bilo dovoljno tek da spriječe jednu od najvećih senzacija u povijesti Svjetskih prvenstava.

I Ćupić je odahuno nakon što je postigao gol za poravnanje, niti minutu ranije imao je priliku možda donijeti i pobjedu, ali nije uspio realizirati ono što se u rukometu zove – zicer.

Na drugoj strani Agarie je postigao pogodak za novo vodstvo pa su Červarovi izabranici u završnici spašavali čast.

I uspjeli su je spasiti.

Barem djelomično.

- Opustimo se, igrajmo rukomet, zavapio je Lino Červar na prvom time outu kojega je na Svjetskom prvnestvu u Egiptu hrvatski izbornik morao pozvati.

A morao je to učiniti već nakon 12 minuta igre protiv Japana, odnosno nakon što je postalo više nego jasno da igra hrvatskih rukometaša protiv rukometno egzotične reprezentacije ni na koji način ne ulijeva nadu, povjerenje, sigurnost.

Japanci su bez imalo respekta ušli u utakmicu protiv velikog favorita, odlično organizirani u obrani i napadu, sa sjajnim Iwashitom na vratima koji je od prvih šest udaraca hrvatskih rukometaša sakupio četiri obrane.

Nije niti Červarov predah baš previše pomogao, hrvatska je nastavila igrati nepropoznatljiv rukomet, s puno grešaka u napadu i poroznom obranom protiv koje Japanci nisu imali nikakvih problema.

Kako je hrvatska reprezentacija izgledala najbolje će dočarati situacija iz 20. minute, kada su ostali s igračem više, izgubili loptu u napadu i dopustili Japancima da se iz kontre odvoje na 12:7.

Tri minute kasnije Japanci su imali najveću prednost na utakmici, poveli su 14:8.

No, uz puno muke Červarovi su izbranici uspjeli malo konsolidirati redove, pa su do kraja prvog dijela prepolovili zaostatak.

Nastavak utakmice ipak je donio puno bolju Hrvatsku, konkrentniju u igri u oba smjera pa je prednost Japanaca počela lagano kopniti.

U 42. minuti imali su 22:18, serijom 5:1 hrvatski rukomtaši napokon su došli do poravnanja Brozovićevim golom za 23:23, nakon čega se je praktički igralo gol za gol.

Hrvatska je nekoliko puta imala priliku doći u vodstvo, ali niti jednu od njih nije iskoristila.

U prvoj utakmici C skupine Katar je pobijedio Angolu 30:25.

Hrvatska iduću utakmicu igra u nedjelju protiv Angole (18 sati).

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.