ŽELJKO JERKOV O NOVOM ZAKONU

Posljednji čavao u lijesu hrvatskog sporta

Ponedjeljak, 10. ožujka 2014. 20:26 Napisao/la  SC

Klubovi poput Dinama, Cibone i ostalih moraju imati odvojena zakonska rješenja, kaže Jerkov

Željko Jerkov i Renco Posinković oštro su kritizirali prijedlog Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija. Čelnici Splitskog kluba olimpijaca i Zajednice ekipnih športova grada Splita prvi su predstavnici sportskih udruženja, koji su reagirali na mogućnost donošenja prema njihovu mišljenju štetnog zakona.

Zakon predlaže da svi klubovi koji zarađuju preko 250.000 kuna godišnje trebaju postati trgovačka društva, moraju imati direktora, te voditi knjigovodstvo. Takvo opterećenje značilo bi gašenje većine sportskih udruge, smatraju Jerkov i Posinković.


- Ovo je posljednji čavao koji će se zabiti u lijes hrvatskog sporta. Prijedlog Zakona je potpuno apsurdan, 97 posto svih sportskih organizacija su udruge građana, tako da se ovaj Zakon direktno odnosi na sport. Donosimo ovaj Zakon, a još uvijek nemamo Zakon o udrugama, to zaista nema smisla, kaže Jerkov, koji naglašava sljedeće:

- Mišljenja smo da visoko profitabilni klubovi poput Dinama, Cibone i ostalih moraju imati odvojena zakonska rješenja u odnosu na mnoge druge amaterske ili poluprofesionalne klubove iz svih sportova. Duboko smo uvjereni da zakonsko reguliranje sportske djelatnosti treba maksimalno približiti onim rješenjima koja postoje za djelatnosti u kulturi. Pojašnjeno, smatramo sasvim prirodnim i logičnim da se na jedan zakonski i financijski način tretiraju nacionalna kazališta, sasvim drugi slobodni umjetnici ili alternativna scena. Apsolutno je nužno na različite načine promatrati visoko profesionalne sportove, vrhunske amaterske klubove i sport mladih i rekreaciju građana, te krovne sportske organizacije, sportske saveze i državne reprezentacije. Apsurdno nam se uopće i osvrtati na prijedlog zakona koji ide u sasvim suprotnom smjeru. Naime, ovaj prijedlog Zakona umjesto da vodi prema već naprijed opisanoj razložnoj podjeli u sportu ide ka tome da nas se dodatno zacementira u društvu sa svim drugim Udrugama građana, a sport je Zakonom definiran kao djelatnost od posebnog interesa za RH.

Predlažemo stoga da se za reguliranje sportske djelatnosti donesu sljedeći zakoni:

- Zakon o profesionalnim klubovima

- Zakon o krovnim sportskim organizacijama, nacionalnim savezima i državnim reprezentacijama

- Zakon o sportu mladih i rekreacije građana

- Zakon o klubovima vrhunskog amaterizma

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.